UM tidak tahan skrol, transkrip ijazah Yan Ke - Semasa | mStar

UM tidak tahan skrol, transkrip ijazah Yan Ke

Yan Ke membangkitkan isu mengenai trankrip akademiknya menerusi video terbaharu di Facebook pada Rabu.

GRADUAN kejuruteraan, Wong Yan Ke yang membawa plakad bantahan ke pentas semasa istiadat konvokesyen Universiti Malaya (UM) pada 14 Oktober lepas telah dimaklumkan yang beliau boleh mengambil transkrip ijazahnya pada bila-bila masa bermula Jumaat (18 Oktober).

Pengerusi Lembaga UM, Tengku Datuk Dr Mohd Azzman Shariffadeen Tengku Ibrahim dalam satu kenyataan pada Sabtu menegaskan bahawa pihak Universiti tidak menahan skrol dan transkrip akademik atau menarik balik ijazah graduan terbabit.

Pengedaran skrol dan transkrip akademik secara berpusat dilakukan mulai 12 hingga 20 Oktober dengan graduan juga boleh mengakses serta mencetak skrol dalam talian melalui sistem graduand.um.edu.my mulai 21 Oktober.

ARTIKEL BERKAITAN: Selepas protes, graduan UM muncul persoal transkrip akademiknya... ajak naib canselor bersemuka dengan pelajar

ARTIKEL BERKAITAN: Graduan protes di pentas selepas terima skrol di majlis konvo, UM buat laporan polis - “Biadab, tidak dapat diterima sama sekali”

Beliau berkata, sementara universiti itu menghormati hak dan prinsip kebebasan bersuara setiap individu yang bernaung di bawahnya, dalam melaksanakan kebebasan itu mereka perlu menghormati hak orang lain juga.

Tengku Mohd Azzman Shariffadeen berkata, pihak UM berpandangan bahawa perbuatan bantahan graduan itu tidak menghormati Istiadat dan mencemarkan majlis dengan tindakan beliau juga tidak menghormati graduan yang diraikan serta ibu bapa serta para tetamu yang hadir.

Lembaga Pengarah Universiti amat kesal dengan kejadian yang berlaku dan memohon maaf kepada para graduan, ibu bapa dan tetamu jemputan atas gangguan kepada majlis, katanya.

Semasa istiadat konvokesyen itu, Wong membawa plakad ke dalam Dewan Tunku Canselor UM untuk mendesak pemimpin universiti itu meletakkan jawatan sambil melaungkan perkataan ‘Tolak Rasis’; ‘Undur VC’; dan ‘Ini Tanah Malaysia’.

Ia dipercayai ditujukan kepada naib canselor universiti itu yang menurut graduan itu telah menggunakan nama UM untuk politik kaum dan kepentingan parti semasa Kongres Maruah Melayu yang dianjurkan oleh Pusat Kajian Kecemerlangan Melayu (PKMM) UM pada 6 Oktober lepas.

Tengku Mohd Azzman Shariffadeen berkata, sejajar dengan matlamat universiti serta prinsip yang didukung, pihak pengurusan universiti akan lebih berhati-hati dan melaksanakan ketelitian wajar yang lebih ketat serta dinamik agar program yang disertai UM di masa depan mempertimbangkan semua aspek kepentingan negara.

Sementara itu, Presiden Persatuan Alumni Universiti Malaya (PAUM), Datuk Hj Noordin Abd Razak berkata, PAUM dengan sekeras-kerasnya mengecam tindakan bantahan graduan itu yang jelas tidak menghormati serta mengganggu protokol dan kelancaran majlis.

PAUM juga bersetuju dengan tindakan yang diambil oleh pihak UM dengan membuat laporan polis berhubung insiden itu supaya tindakan sewajarnya dapat diambil oleh pihak berkuasa. - Bernama

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain