Selepas protes, graduan UM muncul persoal transkrip akademiknya... ajak naib canselor bersemuka dengan pelajar

Yan Ke membangkitkan isu mengenai trankrip akademiknya menerusi video terbaharu di Facebook pada Rabu.

VC, pegang kata-kata saya," demikian saranan yang graduan kontroversi, Wong Yan Ke terhadap Naib Canselor Universiti Malaya (UM) Datuk Dr Abdul Rahim Hashim pada penghujung video terbaharu yang dimuatnaik di Facebook.

Video berdurasi enam minit 32 saat pada Rabu itu memperkatakan tentang perkembangan terbaharu transkrip akademik graduan berkenaan selepas dia melakukan protes di pentas Istiadat Konvokesyen UM kali ke-59 pagi Isnin.

Menurut Yan Ke, dia masih belum menerima transkrip miliknya biarpun sudah mengembalikan pakaian istiadat konvokesyen termasuklah jubah.

ARTIKEL BERKAITAN: Graduan protes di pentas selepas terima skrol di majlis konvo, UM buat laporan polis - “Biadab, tidak dapat diterima sama sekali”

ARTIKEL BERKAITAN: Graduan kedua cuba protes gagal, UM jawab halang pelajar sertai konvo - “Kami temui plakad dilipat, mengandungi perkataan bersifat provokatif”

"Jadi hari ini saya sudah memulangkan jubah konvokesyen dan topi. Selepas memulangkan semua ini, saya sepatutnya menerima transkrip akademik seperti termaktub dalam peraturan di laman sesawang konvokesyen UM.

"Tapi nampaknya selepas saya pulangkan semua ini, mereka memberi alasan yang mengarut yang menyatakan, transkrip akademik saya kotor.

"Bukan dalam keadaan elok, terdapat masalah pencetakan. Jadi mereka memutuskan untuk pegang dahulu transkrip akademik saya," ujarnya.

Tambah Yan Ke, dia dimaklumkan akan diberitahu kemudian jika transkrip miliknya sudah sedia untuk diambil.

Susulan itu, graduan Kejuruteraan Awam berkenaan menyatakan beberapa persoalan yang terbuku menerusi video berkenaan.

"Ada dua soalan yang saya nak tanya pada staf. Jika transkrip akademik belum siap, kamu sepatutnya maklumkan dahulu kepada pelajar sebelum mereka datang. Jika tidak, ia akan membazir masa mereka.

"Perkara kedua, jika sudah dinyatakan dalam peraturan kami akan mendapat transkrip pada masanya selepas mengembalikan jubah konvokesyen, tetapi kelihatan seperti mereka yang memungkiri janji.

Yan Ke dikecam netizen selepas rakaman perbuatannya tular di media sosial.

"Selepas saya mempersoalkan situasi mengarut yang berlaku, mereka nyatakan pada saya bahawa sebenarnya mereka tak tahu jika skrol dan transkrip akademik saya akan ditahan oleh pihak universiti atau akan dibatalkan.

"Ini adalah perkara yang mereka tak boleh jawab. Mereka kata mereka hanya staf dan tak boleh jawab bagi pihak VC dan tak tahu situasi sebenar ," kata Yan Ke.

Tambah Yan Ke, bagaimanapun sehingga kini Naib Canselor UM masih tidak tahu apa kesalahan yang dilakukannya.

Malah, Yan Ke menyifatkan naib canselor sebagai 'kebudak-budakan' kerana enggan bersemuka sendiri dengan pelajar.

"Pertama membuat laporan polis. Kedua, meminta pelajar membuat protes untuk mempertahankan kamu dan kenyataan perkauman kamu.

"Dan terbaharu, perkara ketiga kamu lakukan, menahan transkrip akademik saya. Sampai bila kamu akan lakukannya?

"Jadi tolong, jadi intelektual yang bertanggungjawab seperti saya nyatakan dalam kenyataan saya, dan jadi lelaki.

"Jika rasa apa yang kamu kata itu benar, berhadapan dengan kami. Bukannya buat tindakan kebudak-budakan," ujarnya lagi.

Video itu setakat ini menerima 19,000 tontonan dalam tempoh sejam selepas dimuatnaik.

Pada Isnin, video berdurasi 14 saat yang tular di Twitter menunjukkan pelajar terbabit melaung 'ini tanah Malaysia' sambil mengangkat plakad yang tertera perkataan 'Tolak Rasis' dan 'Undur VC' sebaik menerima ijazahnya.

Berdasarkan plakad tersebut, Yan Ke mendesak Naib Canselor UM untuk meletak jawatan kerana didakwa gagal melindungi hak pelajar dan menyelesaikan krisis kewangan universiti tersebut selain didakwa menjadi boneka politik.

Sementara itu, UM dalam satu kenyataan pada Selasa berkata pihaknya telah membuat laporan polis berhubung insiden itu.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain