“Kalau gaji RM4,000 tapi hutang RM50,000 boleh ke tak ada masalah?” - Tun M - Semasa | mStar

“Kalau gaji RM4,000 tapi hutang RM50,000 boleh ke tak ada masalah?” - Tun M

Biarpun negara berdepan dengan kekurangan wang, kerajaan masih mentadbir dengan baik sehingga mampu memberi keyakinan kepada orang luar. - Bernama

PUTRAJAYA: Selepas kira-kira tujuh bulan menerajui pentadbiran negara dengan usaha ditumpukan kepada menangani rasuah dan salah guna kuasa, kerajaan Pakatan Harapan (PH) semakin yakin usaha mereka ke arah itu mula menunjukkan kejayaan.  Begitu juga dengan isu kebebasan bersuara yang turut menunjukkan hasil positif.

Sehubungan itu, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan dengan anggota kabinet sekarang yang masih baharu perlu diberi peluang untuk membaiki prestasi mereka.

“Rungutan tentang rasuah tak berapa dengar dah… tak ada laporan. Sekarang orang rasa lega. Itu kejayaan. Kita bagi confidence (keyakinan) kepada rakyat, dia boleh berniaga, dia boleh bergerak , dia boleh berkawan dan bercakap dengan sesiapa,” katanya dalam temu bual dengan beberapa media di pejabat beliau di sini.

Katanya PH telah dapat menyusun kerajaan dengan baik melibatkan lima parti politik yang baru bekerjasama dalam kabinet, satu perkara yang tidak mudah untuk dilakukan.

“Kami bukan dari dulu bersatu, saya ‘orang luar' diterima sebagai perdana menteri. Orang tidak boleh nafikan kita ada kerajaan yang berfungsi. Kita capai banyak kemajuan. Walaupun sukar tetapi kerajaan hari ini dapat berfungsi,” katanya.

Katanya walaupun kerajaan dan negara berdepan dengan kekurangan wang, kerajaan mentadbir dengan baik sehingga mampu memberi keyakinan kepada orang luar.

“Orang asing pandang tinggi kepada pencapaian kita… tetapi kita (orang Malaysia) mungkin nak segera dalam masa enam, tujuh bulan terus tak ada masalah. Macam mana tak ada masalah sebab kita hutang RM1 trilion.

“Kalau gaji RM4,000 tapi hutang RM50,000 boleh ke tak ada masalah? Tentu ada masalah, dulu kita tak pernah hutang sebanyak itu. Masa saya dulu (menjadi perdana menteri kali pertama) tak pernah, masa Tun Hussein Onn, masa Tun Abdul Razak (Hussein), masa Tunku Abdul Rahman tak pernah hutang banyak macam itu. Kita hutang tetapi setakat yang kita mampu bayar. Ini hutang sampai tidak boleh bayar,” katanya.

Dr Mahathir berkata disebabkan masalah itu, kutipan hasil kerajaan banyak digunakan untuk membayar hutang sehingga jumlah yang tinggal tidak banyak untuk pembangunan dan bantuan kepada rakyat.

“Berkenaan soal kewangan kita percaya akan dapat kurangkan hutang yang banyak. Kita akan tolong orang miskin tetapi takkan beri secara umum kepada semua orang sebab hendak dapatkan sokongan mereka.

“Kita kekurangan wang tetapi negara dapat perkenalkan bajet lebih besar daripada 2018. Kita dah buat macam-macam benda. Kita tak boleh cerita semua yang kita buat kepada rakyat. Sesetengah yang  kita buat kalau cerita the market reacts very negatively (pasaran akan memberi reaksi negatif).

"Kita kena jaga pasaran juga. Kita kena jaga supaya foreign direct investment (pelaburan langsung asing) dan local  investment (pelaburan tempatan) will go on (akan berterusan). Tapi kena cakap dengan cara yang tertib supaya kita tidak menyebabkan benda yang negatif berlaku kepada kita,” katanya. - Bernama


Mahathir Mohamad

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.