Norhidayat dianggap hero jual nasi ayam seringgit - Semasa | mStar

Norhidayat dianggap hero jual nasi ayam seringgit

PASIR GUDANG: Pelajar dari dua buah universiti berdekatan menggelar  Norhidayat Jamal sebagai hero kerana menjual  nasi ayamnya berharga RM1.

Kedainya  makannya, Cemara Urban Restaurant di Bander Seri Alam yang menjadi tumpuan sejak dibuka sembilan hari  lalu.

Norhidayat, 30, yang menguruskan restoran keluarga dengan ibu bapanya, berkata nasi ayam boleh didapati setiap hari dari pukul 11 ​​pagi hingga 1 pagi, terhad kepada 500 bekas sehari.Hidangan ini biasanya habis dijual pukul 9 malam dan kadang-kadang seawal jam 4 petang.

"Kami berpindah dari lokasi sebelumnya di Tanjung Langsat kira-kira enam bulan yang lalu dan sejak tempat ini dekat dengan universiti, kami memutuskan untuk menawarkan harga mesra pelajar.

"Ini cara kami untuk memberi khidmat kepada masyarakat dan kami berharap agar orang ramai, me ndapat manfaatnya terutama para pelajar," katanya sambil menambah lebih kurang 80 peratus  pelanggannya adalah pelajar dari  kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pasir Gudang dan Universiti Kuala Lumpur Pelajar Institut Teknologi Perindustrian (UniKL Mitec).

Norhidayat berkata idea untuk menjual nasi ayam ini timbul sejak setahun yang lalu dan memerlukan masa untuk meyakinkan keluarganya.

"Kami tidak banyak mendapat untung menjual nasi ayam ini tetapi di restoran ada menyediakan masakan lagi dan dapat membantu mengekalkan perniagaan ini.

"Kami juga menyewakan restoran ini kepada beberapa gerai menjual pelbagai makanan yang juga sesuai dengan bajet pelajar," katanya.

Antara pelanggan yang makan tengah hari di restoran itu ialah pelajar UiTM, Nur Anis Baqsisya, 19, memberitahu bahawa dia dan kawan-kawannya biasanya akan membeli dua bekas pada hari-hari tertentu jika tidak sempat untuk sarapan pagi.

Seorang lagi pelajar, Muhammad Akmal Syazwan, 19, berkata nasi ayam lebih murah daripada makanan yang ada di kampus.

"Sebagai seorang pelajar, kami mempunyai bajet yang sangat terhad dan ia membuat perbezaan yang sangat besar apabila kita dapat mendapatkan makanan yang murah ini.

"Ia membolehkan kami menjimatkan wang untuk membeli barangan penting seperti alat tulis dan buku," katanya

Nasi Ayam , Rm1

Artikel Lain