“Mara milik rakyat marhaen, bukan orang kaya” – Syed Saddiq

Syed Saddiq.

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman akan memastikan kemudahan tajaan pelajar di bawah Majlis Amanah Rakyat (Mara) dapat memanfaatkan golongan yang berkelayakan.

Beliau yang merupakan Ketua Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) memandang serius berhubung dakwaan terdapat pelajar daripada golongan berpendapatan tinggi ditaja di bawah kerajaan baharu Pakatan Harapan (PH).

“Saya pandang isu ni secara serius. Kalau ada anak orang kaya yang ditaja bawah kerajaan baharu ini, saya akan pastikan tindakan keras diambil ke atas pihak tersebut.

“Mara milik rakyat marhaen, bukan orang kaya,” kata Syed Saddiq menerusi status yang dimuat naik di akaun Twitter miliknya pada petang Ahad.

Beliau berkata demikian bagi mengulas persoalan seorang netizen yang mendakwa bahawa terdapat pelajar golongan kurang berkemampuan tidak mendapat kemudahan Mara tetapi sebaliknya ia diberikan kepada pelajar golongan berpendapatan tinggi.

“Apa pasal anak orang miskin tak dapat (tajaan) Mara, yang dapat Mara anak orang kaya?,” soal pengguna Twitter @Reshz yang turut mendakwa terdapat pelajar mendapat ‘pointer’ tinggi tidak diberikan tajaan agensi itu.

Sehubungan itu, Syed Saddiq meminta butiran berhubung dakwaan tersebut bagi membolehkan beliau mengambil tindakan sewajarnya.

Mara yang merupakan agensi di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah ditubuhkan bagi memajukan, menggalakkan, memudahkan dan menjalankan pembangunan ekonomi dan kemasyarakatan khususnya di luar bandar.

Antaranya adalah kemudahan pinjaman dan tajaan dengan memberi keutamaan kepada pelajar cemerlang dari golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Mara, Syed Saddiq

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain