Kutipan terkini Tabung Harapan cecah RM27 juta

GEORGE TOWN: Jumlah kutipan Tabung Harapan Malaysia setakat 9.30 pagi Ahad mencecah RM27 juta, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Beliau berkata jumlah besar bagi kutipan tabung itu yang merupakan inisiatif pendanaan masyarakat yang dilancarkan bagi membantu kerajaan melunaskan hutang, akan ditentukan pada 3 petang ini.

Guan Eng berkata demikian pada satu majlis penerimaan derma ikhlas itu di pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) di sini, Ahad yang turut dihadiri Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow.

Pada majlis itu, beliau turut menerima derma sumbangan bagi tabung itu masing-masing sebanyak RM1 juta daripada syarikat Ewein Berhad, Magni-Tech Industries Berhad dan Tan Sri Tan Kok Ping.

Dalam pada itu, Kon Yeow berkata, sejak penubuhan Tabung Harapan itu 31 Mei lepas, pelbagai pihak di negeri ini mula memberikan respons baik dan menanyakan perihal derma berkenaan.

"Dua hari lepas kita ada menerima derma daripada  satu pertubuhan bernilai RM50,000 dan hari ini kita menerima sumbangan berjumlah RM3 juta," katanya.

Sebelum ini, kerajaan negeri Pulau Pinang turut memutuskan untuk memotong 10 peratus gaji ketua menteri dan 10 anggota Exco untuk disalurkan kepada Tabung Harapan.-- Bernama

Tabung Harapan, Guan Eng

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain