Najib Bayangkan PRU14 Sebelum Musim Haji - Semasa | mStar

Najib Bayangkan PRU14 Sebelum Musim Haji

Datuk Seri Najib Tun Razak berucap pada Majlis Penyerahan Surat Tawaran Fardu Haji sumbangan Yayasan 1MDB di Masjid Putra, Jumaat. -fotoTHESTAR

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat memberi bayangan bahawa Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan diadakan sebelum musim haji yang dijadual pada Julai depan.

Bercakap di hadapan 1,200 bakal haji pada majlis penyerahan surat tawaran haji Yayasan 1MDB di Masjid Putra di sini, Najib berkata langkah itu membolehkan umat Islam negara ini dapat mengerjakan ibadah tersebut dalam keadaan tenang selepas menunaikan tanggungjawab memilih kerajaan.

"Tuan-tuan dijadual berlepas pada 14 Julai, iaitu selepas Aidilfitri dan satu lagi 'hari raya'.

"Maknanya, selepas kedua-dua raya ini, baru tuan-tuan berlepas ke Tanah Suci," katanya dipercayai merujuk ‘hari raya' kepada bila PRU14 akan diadakan.

Najib berkata dua 'raya' itu dibuat lebih awal daripada musim haji untuk membolehkan bakal haji berlepas dengan tenang.

"Jadi, apabila di sana, berdoalah untuk kejayaan dan kesejahteraan pada negara dalam usaha menjadikan Malaysia model negara Islam contoh," katanya.

Pada majlis itu, seramai 1,200 orang yang terdiri daripada imam, ketua kampung dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) menerima surat tawaran haji, menjadikan  jumlah keseluruhan 6,911 pemimpin peringkat akar umbi mendapat tajaan dalam program cetusan idea Perdana Menteri sejak 2011.

Tarikh  luput mandat kerajaan Persekutuan diterajui Barisan Nasional (BN) pada 24 Jun 2018 dan PRU14 perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas tarikh luput itu.

-Bernama
PRU14 , musim Haji , Aidilfitri

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain