Lesen Khas Umrah Berkuat Kuasa 1 Oktober - Semasa | mStar

Lesen Khas Umrah Berkuat Kuasa 1 Oktober

KUALA LUMPUR: Lesen Khas Umrah (LKU), yang dilancarkan secara rasmi pada Selasa untuk semua agensi pelancongan yang menjual dan mengendalikan pakej Umrah dan Ziarah,  berkuat kuasa mulai 1 Oktober lepas.

Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan dalam kenyataan pada Jumaat berkata kumpulan pertama 25 syarikat telah diberi LKU pada hari berkenaaan.

“Pihak kementerian sedang memproses kelulusan bagi semua syarikat agensi pelancongan yang telah mengemukakan permohonan masing-masing sejak LKU dibuka untuk permohonan pada 20 September lepas.

“Keputusan kelulusan lesen itu akan dimaklumkan secara rasmi melalui laman web di www.motac.gov.mydan pemakluman melalui surat rasmi kepada semua syarikat yang berjaya dari semasa ke semasa,” kata kenyataan itu.

Dalam pada itu, kementerian itu menyeru orang ramai supaya tidak panik untuk membuat pembatalan pakej yang dibeli kerana proses kelulusan sedang dijalankan terhadap 103 syarikat yang mengemukakan permohonan lesen berkenaan.

Piagam pelanggan pemprosesan LKU adalah dalam tempoh 20 hari bekerja setelah dokumen lengkap diterimamanakala pengecualian fi proses dan fi lesen diberikan kepada semua syarikat yang layak memohon sehingga 31 Disember ini. - BERNAMA

Lesen Khas Umrah

Artikel Sebelum

Peruntukan RM1.5 Bilion Diseleweng

Artikel Berikut

Mangsa Muram Sejak Dua Bulan Lepas

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain