Lesen Khas Umrah Berkuat Kuasa 1 Oktober

KUALA LUMPUR: Lesen Khas Umrah (LKU), yang dilancarkan secara rasmi pada Selasa untuk semua agensi pelancongan yang menjual dan mengendalikan pakej Umrah dan Ziarah,  berkuat kuasa mulai 1 Oktober lepas.

Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan dalam kenyataan pada Jumaat berkata kumpulan pertama 25 syarikat telah diberi LKU pada hari berkenaaan.

“Pihak kementerian sedang memproses kelulusan bagi semua syarikat agensi pelancongan yang telah mengemukakan permohonan masing-masing sejak LKU dibuka untuk permohonan pada 20 September lepas.

“Keputusan kelulusan lesen itu akan dimaklumkan secara rasmi melalui laman web di www.motac.gov.mydan pemakluman melalui surat rasmi kepada semua syarikat yang berjaya dari semasa ke semasa,” kata kenyataan itu.

Dalam pada itu, kementerian itu menyeru orang ramai supaya tidak panik untuk membuat pembatalan pakej yang dibeli kerana proses kelulusan sedang dijalankan terhadap 103 syarikat yang mengemukakan permohonan lesen berkenaan.

Piagam pelanggan pemprosesan LKU adalah dalam tempoh 20 hari bekerja setelah dokumen lengkap diterimamanakala pengecualian fi proses dan fi lesen diberikan kepada semua syarikat yang layak memohon sehingga 31 Disember ini. - BERNAMA

Lesen Khas Umrah

Artikel Sebelum

Peruntukan RM1.5 Bilion Diseleweng

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain