Lelaki Berkemampuan Disaran Cepat Kahwin - Mufti Perlis - Semasa | mStar

Lelaki Berkemampuan Disaran Cepat Kahwin - Mufti Perlis

KANGAR: Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyarankan lelaki yang berkemampuan supaya cepat berkahwin untuk memperoleh  zuriat dan secara langsung menambah bilangan penduduk negeri Perlis.

Katanya seperti dilaporkan Bernama, Islam menuntut lelaki yang berkemampuan zahir dan batin berkahwin dan tidak wajar melengahkannya kerana sikap demikian menyebabkan bilangan umat Islam lambat bertambah.

"Saya harap mereka berani menyahut cabaran ini namun mereka juga perlu melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan selain bertanggungjawab," kata Mohd Asri dalam ceramah mingguannya di Masjid Alwi di sini malam Selasa.

Beliau turut menyarankan golongan muda yang bekerja dan mencari rezeki di Perlis supaya memilih gadis-gadis negeri ini sebagai isteri dan terus menetap di Perlis agar matlamat menambah bilangan penduduk tercapai.

Dalam hubungan ini, ibu bapa sebaiknya tidak meletakkan hantaran atau belanja tinggi perkahwinan anak-anak gadis mereka sehingga membebankan pihak lelaki, kata Mohd Asri.

"Hantaran perkahwinan adalah adat sedangkan Islam hanya menuntut mas kahwin," katanya dan menambah ibu bapa seharusnya mengutamakan kesejahteraan jangka panjang anak-anak mereka dengan berusaha mencegah kemungkaran.

Mohd Asri Zainul Abidin

Artikel Lain