Dego Ride Mohon Sokongan NGO

PETALING JAYA: Dego Ride mahu mengadakan pertemuan dengan badan-badan bukan kerajaan (NGO) bagi mendapatkan sokongan terhadap usaha memperkenalkan khidmat perkongsian pengangkutan menggunakan motosikal untuk rakyat khususnya berpendapatan rendah.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Nabil Feisal Bamadhaj berkata, solidariti tersebut bertujuan untuk membawa suara mewakili isi rumah kira-kira 6,000 penunggang Dego Ride yang terjejas akibat pengharaman perkhidmatan itu.

Katanya, ia juga mewakili rakyat golongan berpendapatan 40 peratus terendah (B40) yang mahu pilihan alternatif bagi pengangkutan murah terutama ketika kesesakan lalu lintas.

"Saya berbesar hati sekiranya suara 6,000 penunggang Dego Ride turut dapat dikongsi bersama badan-badan lain yang prihatin.

"Solidariti ini diharapkan dapat membentuk satu suara yang didengari kerajaan supaya mengkaji semula terhadap perkhidmatan Dego Ride," katanya.

Beliau berkata demikian susulan keputusan Kementerian Pengangkutan yang dipersetujui Kabinet pada Rabu untuk mengharamkan perkhidmatan Dego Ride, atas faktor keselamatan.

Nabil berkata, kajian semula itu diharapkan dapat dijadikan peluang kepada Dego Ride untuk menjalankan perkhidmatan sebagaimana yang dibenarkan kerajaan terhadap Uber dan Grab yang ketika ini beroperasi tanpa lesen perdagangan.

Dilaporkan, Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) menggesa Kementerian Pengangkutan mengkaji semula arahan pemberhentian serta-merta perkhidmatan teksi motosikal Dego Ride tanpa bersikap berat sebelah.

Timbalan Presiden Fomca, Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, Dego Ride boleh dijadikan pilihan alternatif untuk jarak dekat memandangkan perjalanan jarak jauh adalah berisiko.

Terdahulu, Nabil mempertikaikan keputusan Kementerian Pengangkutan yang dipersetujui Kabinet untuk mengharamkan perkhidmatan Dego Ride, dengan menyifatkan ia sebagai tindakan tergesa-gesa.

Nabil yang kesal dengan pengumuman itu juga berkata, ia adalah tindakan berat sebelah kerana beliau tidak diberi peluang untuk tampil memberi penjelasan dan mengadakan perbincangan bersama pihak kerajaan.

Tambahnya, pengharaman itu diumumkan sehari selepas Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) pada Selasa memberi masa selama tujuh hari kepada beliau untuk tampil berbincang dengan kementerian berhubung perkhidmatan itu.

Dego Ride, NGO

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain