Dasar Majikan Bayar Levi Pekerja Asing Ditangguh Ke Tahun Depan - Semasa | mStar

Dasar Majikan Bayar Levi Pekerja Asing Ditangguh Ke Tahun Depan

PUTRAJAYA: Jemaah menteri bersetuju untuk menangguhkan pelaksanaan dasar menuntut majikan membayar levi pekerja asing yang dikuat kuasa menurut Komitmen Mandatori Majikan (EMC) ke tahun depan.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata kabinet juga bersetuju untuk meneliti ekosistem yang sewajarnya bagi mempermudah industri menggaji pekerja asing dan memastikan pertumbuhan ekonomi negara.

Beliau berkata keputusan dibuat selepas pembentangan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Paul Low Seng Kuan yang memberi gambaran penuh berhubung EMC.

"Ini bukan sekadar mengenai levi tetapi juga hak majikan dalam memperoleh  akses langsung kepada pekerja berbanding menggunakan orang tengah, serta bagaimana untuk mengurangkan kerenah birokrasi dan mempercepat pengambilan pekerja asing.

"Pada mesyuarat itu kami turut menyuarakan akan keperluan pengambilan pekerja asing ini dikawal selia dan memastikan dasar itu dapat membantu pertumbuhan ekonomi tanpa menimbulkan masalah sosial kepada kita," katanya kepada pemberita di sini, Rabu. 

Pada 31 Disember lalu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan majikan akan bertanggungjawab membayar levi pekerja asing mereka, peraturan yang dikuat kuasa di bawah EMC.

Di bawah skim itu, majikan tidak akan dibenar memotong levi tersebut daripada gaji pekerja mereka.

Semalam peserta industri pembinaan mahu EMC dibatalkan kerana dasar itu tidak menguntungkan negara.

Tiong Lai berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah bersetuju untuk melihat sendiri isu ini dan akan menyelaraskannya dengan Kementerian Dalam Negeri serta Sumber Manusia untuk menangani apa juga halangan dan seterusnya menyelesaikan isu berbangkit.

"Kabinet adalah jelas bahawa dasar pekerja asing kita mesti segar dan berkemampuan menyelesaikan masalah kekurangan pekerja asing di negara ini sekarang," katanya menambah Jawatankuasa Kabinet mengenai Pekerja Asing akan bermesyuarat dalam masa terdekat.

Laporan sebelum ini menyebut EMC sepatutnya dikuatkuasakan pada 1 Januari lalu.-- Bernama


EMC , Liow Tiong Lai

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain