ECRL Bakal Ubah Kehidupan Rakyat Pantai Timur – Annuar Musa - Semasa | mStar

ECRL Bakal Ubah Kehidupan Rakyat Pantai Timur – Annuar Musa

Annuar Musa.

PETALING JAYA: Projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) bakal mengubah kehidupan rakyat di sepanjang koridor Pantai Timur, kata Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata, ia susulan usaha Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam melaksanakan projek berkenaan yang akan turut menjadikan Pantai Timur sebagai hab perdagangan, destinasi pelancongan dan tumpuan pelaburan di pentas global.

Katanya, menerusi inisiatif satu jalur satu laluan (OBOR) yang meliputi 65 negara dengan jumlah 4.4 bilion penduduk, Pantai Timur akan menjadi sebahagian daripada laluan perdagangan luas sehingga ke Eropah, Asia dan Afrika.

“Kereta api bersejarah ini bukan sekadar satu projek, tetapi umpama satu titik dakwat terang tertera pada sehelai kertas yang putih.

“Ia secara radikal akan mengubah kehidupan rakyat sepanjang koridor Pantai Timur, mewujudkan pekerjaan yang baik dan peluang ekonomi kepada rakyat biasa dari yang sekecil-kecil dari kampung hingga ke sebesar-besar dari bandar,” kata Annuar dalam surat terbukanya kepada perdana menteri, menerusi akaun Facebooknya pada Isnin.

Minggu lalu, Malaysia memeterai kontrak EPC dan perjanjian rangka kerja kewangan dengan China bagi ECRL.

Majlis itu disaksikan Najib dan rakan sejawatnya, Li Keqiang selepas kedua-dua pemimpin mengadakan perbincangan dua hala.

Annuar yang juga Ketua Penerangan Umno berkata, ECRL dilihat mengatasi isu jurang perbezaan antara wilayah, antara negeri Pantai Barat dan Pantai Timur, sebagaiman yang diketengahkan beliau beberapa kali di Parlimen.

Menerusi inisiatif perdana menteri, jelas Annuar, ECRL akan menghubungkan Pantai Timur ke Lembah Klang di Pantai Barat, Singapura di selatan, dan China di utara. 

Beliau menambah, kos barang akan menurun, masa perjalanan antara Timur dan Barat menjadi singkat dan taraf hidup rakyat meningkat.

“Saya dapat meramalkan bandar-bandar kecil dan besar akan tumbuh dan kampung-kampung akan menjadi pusat pertumbuhan baharu, dan peluang ini membolehkan belia kekal membina dan memperkukuhkan ekonomi,” katanya.

Berkongsi pengalaman semasa kecilnya, Annuar berkata,  betapa sukarnya perjalanan beliau ke sekolah berasrama penuh di Ipoh dan Kuala Lumpur. 

“Perjalanan dengan bas dan kereta api dari Kelantan adalah panjang dan sukar - satu realiti yang masih dialami ramai penduduk Pantai Timur hingga hari ini, sama ada mereka peniaga, pelajar, petani, nelayan atau pelancong.

“Oleh itu, projek kereta api ini akan mengubah kehidupan mereka dengan cara yang mereka tidak boleh bayangkan sebelum ini,” katanya.

Dilaporkan, ECRL sepanjang 620 kilometer (km) menerusi Rancangan Malaysia ke-11 (RMKe-11) akan dibina dan dibiayai oleh China. 

Kontrak pembinaan dianugerahkan kepada syarikat China Communication Construction Company Ltd (CCCC) manakala perjanjian kewangan akan dibuat dengan Export-Import Bank of China (EXIM).

ECRL , Annuar Musa

Artikel Sebelum

Hujan Lebat Jejaskan Warga Pulau Pinang

Artikel Berikut

Peguam Cabul Pelajar Akan Didakwa Hari Ini

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain