Kerajaan Sabah Kunci Mulut Status Pegawai Kanan JANS

Beberapa buah kenderaan mewah yang disita Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) susulan penahanan empat lelaki, termasuk pegawai berjawatan pengarah dan timbalan pengarah sebuah agensi kerajaan di sini, berhubung kes penyalahgunaan kuasa dalam pemberian projek melibatkan dana RM3.3 bilion.

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri masih kunci mulut berhubung status dua pegawai kanan Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) yang dibebaskan selepas tamat tempoh tahanan reman susulan siasatan kes rasuah melibatkan dana awam mencecah RM3.3 bilion.

Tiada seorang pun pegawai kanan pentadbiran negeri itu dapat memaklumkan status pengarah berusia 54 tahun dan timbalannya yang berusi 52 tahun itu.

Peguam untuk kedua-dua penjawat awam itu bagaimanapun berkata, anak guamnya akan kekal dengan jawatan berkenaan kerana tidak menerima sebarang surat rasmi digantung atau arahan berpindah.

"Setakat ini anak guam saya masih lagi pengarah jabatan berkenaan," kata peguam P.J.Pereira yang mewakili pengarah JANS.

Bagaimanapun, panggilan yang dibuat ke pejabat JANS pada pukul 11.30 pagi Isnin mendapati pengarah jabatan itu tidak bertugas.

Pengarah berkenaan telah dibebaskan atas jaminan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan ikat jamin RM500,000 selepas 12 hari ditahan reman, manakala timbalannya dibebaskan pagi Isnin dengna jumlah jaminan sama dengan dua penjamin selepas menjalani 14 tempoh tahanan reman.

Seorang pegawai kanan kerajaan berkata, kebiasaannya arahan penggantungan akan dikeluarkan jika penjawat awam itu didakwa di mahkamah.

Bagaimanapun, katanya, terpulang kepada Setiausaha Kerajaan Negeri untuk memutuskan sama ada penjawat awam itu perlu dipindah ke jabatan atau unit lain semasa siasatan sedang dijalankan.

Pengarah SPRM Sabah, Datuk Shaharom Nizam Abdul Manap berkata, terpulang kepada agensi kerajaan negeri berkenaan untuk memutuskan bentuk tindakan yang perlu diambil terhadap pihak yang disiasat.

Beliau berkata, adalah lebih baik jika penjawat awam terlibat diminta supaya mengambil cuti atau meninggalkan penjabat sepanjang tempoh siasatan.

Pada Isnin, timbalan pengarah JANS dan saudara lelakinya bergelar Datuk dibebaskan dengan jaminan RM500,000 dan dua penjamin, manakala seorang akauntan dibebas dengan jaminan RM50,000 dan dua penjamin.

Menerusi Ops Water, SPRM merampas aset bernilai lebih RM190 juta termasuk wang tunai sebanyak RM53 juta daripada dua suspek utama iaitu pegawai kanan JANS.

Lebih 80 saksi telah dirakam percakapan termasuk tiga pekerja jabatan itu yang dengan sukarela memulangkan kira-kira RM1 juta yang diperoleh kerana membantu meluluskan projek melibatkan dana Persekutuan RM3.3 bilion.

Sabah, SPRM, JANS

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain