AAM Ambil Alih Tanggungjawab MAM - Semasa | mStar

AAM Ambil Alih Tanggungjawab MAM

Pengerusi AAM (Sukan Bermotor / Hubungan Antarabangsa) Tunku Datuk Mudzaffar Tunku Mustapha - (kanan) bersama Naib Pengerusi (Pemasaran / Perhubungan Awam / Insurans) Wan Ahmad Zaharuddin Wan Ahmad yang ditemui semasa sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Agung Tahunan pada Isnin

SHAH ALAM: Persatuan Automobil Malaysia (AAM) memaklumkan pihaknya kini berperanan sebagai badan tunggal yang bertanggungjawab meluluskan sebarang penganjuran acara sukan permotoran susulan penggantungan sementara Persatuan Permotoran Malaysia (MAM), Sabtu lalu.

Pengerusinya, Tunku Datuk Mudzaffar Tunku Mustapha berkata, pihaknya mengambil alih tugas dan tanggungjawab MAM sehingga pihak berkuasa melengkapkan siasatan kes berkenaan.

"Mana-mana pihak yang ingin menganjurkan sebarang acara melibatkan sukan permotoran perlu mendapatkan kelulusan daripada AAM. Buat masa ini, kami adalah badan yang bertanggungjawab dalam memberi kelulusan itu, bukan mereka (MAM). Kami berharap pihak penganjur dapat menghormati dan mematuhi arahan yang ditetapkan", katanya di sini.

Kenyataannya itu secara tidak langsung menepis kenyataan MAM yang mendakwa penggantungan sementara persatuan itu akan turut menjejaskan program di peringkat akar umbi, terutama apabila melibatkan perlumbaan KBS-MAM Kapcai Endurance yang diadakan setiap tahun.

Ahli AAM hadir ke ibu pejabat bagi menghadiri Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) pada Isnin.

Mengenai penggantungan MAM, tambah Mudzaffar, beliau memandang serius perkara ini dan tidak terfikir untuk menarik semula keputusan berkenaan.

"Kami (AAM) terpaksa mengambil tindakan terhadap mereka lebih-lebih lagi ia melibatkan badan yang bertanggungjawab dalam memastikan standard keselamatan dipenuhi. Oleh itu, kami terpaksa menggantung mereka (MAM) sebagai pengajaran untuk tidak bertindak sesuka hati dan tidak memenuhi syarat yang ditetapkan Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA)", katanya. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Agung Tahunan persatuan itu di Laman Seri Business Park, di sini pada Isnin.

Selain itu, Mudzaffar berkata, AAM sedia memberi kerjasama penuh kepada mana-mana pihak berhubung kemalangan yang melibatkan nyawa dua beranak yang terbunuh dalam Perlumbaan Inovasi Automotif dan Inovasi Pendidikan 2016 (EIMARace 2016), Ahad lalu.

AAM , MAM , Go Kart

Artikel Berkaitan

AAM Berdepan Krisis

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain