KKM Arah Penutupan Sementara Taman Tema Di Perak

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengarahkan penutupan sementara sebuah taman tema di Bukit Merah susulan kes beberapa pengunjung jatuh sakit selepas mengunjungi tempat itu.

Menterinya, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata, Jabatan Kesihatan Perak telah mengeluarkan arahan tersebut kepada pihak pengurusan taman tema itu agar tidak membawa masuk pengunjung memandangkan pemeriksaan terhadap kandungan air di premis itu sedang dilaksanakan.

"Tindakan seterusnya bergantung kepada keputusan ujian pemeriksaan tersebut.

"Jabatan Kesihatan Perak memantau rapi kes berkenaan," katanya.

Kementerian dalam laporannya berkata, tiga kanak-kanak perempuan berusia tiga, enam dan 10 tahun dimasukkan ke sebuah hospital swasta di Sungai Petani, Kedah selepas mengalami sakit apabila pulang dari taman tema tersebut.

Ketiga-tiga anak kepada Mat Nasir Abu Bakar itu mengalami masalah cirit-birit dan muntah selepas pulang pada Sabtu lalu.

Selain anaknya, keluarga jiran Mat Nasir yang turut mengunjungi taman itu pada hari yang sama, juga mengalami masalah kesihatan sama.

Pemeriksaan kesihatan mendapati mangsa dijangkit virus rota yang sering menyebabkan penyakit cirit-birit dalam kalangan kanak-kanak.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain