Carian MH370 Digantung - Semasa | mStar

Carian MH370 Digantung

DIKEMASKINI

PUTRAJAYA: Usaha mencari pesawat Malaysia Airlines MH370 akan digantung selepas carian di kawasan seluas 120,000 kilometer persegi selesai.

Perkara ini dinyatakan dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan sempena Mesyuarat Tiga Pihak Peringkat Menteri MH370 yang diadakan pada Jumaat melibatkan menteri-menteri pengangkutan dari Malaysia, China dan Australia.

Menurut kenyataan bersama itu, setelah hanya tinggal kurang 10,000 km persegi sahaja lagi kawasan pencarian yang belum diliputi, para menteri berkenaan mengaku bahawa walaupun segala usaha telah dilakukan semua pihak yang terlibat, kemungkinan pesawat itu akan dijumpai semakin tipis.

"Para menteri bersetuju bahawa sekiranya pesawat berkenaan tidak dijumpai di kawasan pencarian sekarang, dan sekiranya tidak terdapat bukti baharu yang berwibawa bagi mengenal pasti lokasi khusus terletaknya pesawat itu, pencarian tidak akan dihentikan, tetapi digantung dahulu setelah usaha mencari selesai dilakukan di kawasan seluas 120,000 km persegi," katanya.

Penerbangan MH370, yang membawa 239 penumpang dan anak kapal, hilang daripada pengesanan radar setelah berlepas dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing pada 8 Mac 2014.

Berikutan itu, operasi besar-besaran dilakukan di selatan Lautan Hindi, kawasan pesawat itu dipercayai mengakhiri penerbangannya setelah melencong daripada laluan asalnya.

Menurut kenyataan itu, para menteri berkenaan menegaskan sekali lagi bahawa usaha mencari MH370 tidak pernah diabaikan.
"Penggantungan tidak bererti usaha mencari ditamatkan," katanya.

Kenyataan itu menegaskan bahawa sekiranya terdapat maklumat baharu yang berwibawa dan boleh digunakan bagi mengesan lokasi khusus terletaknya pesawat berkenaan, pertimbangan akan dibuat tentang langkah seterusnya yang perlu diambil.

MH370 , MAS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain