Model Baharu Proton Perdana Dilancar - Semasa | mStar

Model Baharu Proton Perdana Dilancar

Najib melancarkan Proton Perdana model baharu di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada Selasa. - fotoBERNAMA

PUTRAJAYA: Proton Holdings Bhd memperkenalkan Proton Perdana generasi keempat menandakan kemasukan semula pembuat kereta nasional itu ke dalam pasaran segmen D.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan kereta sedan eksekutif baharu itu dalam satu majlis di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya pada Selasa.

Model tersebut ditawarkan dalam dua varian, 2.0 dan 2.4 liter yang masing-masing dijual pada harga dari RM113,438 hingga RM138,888 seunit.

Perdana baharu varian 2.0 didatangkan dengan enjin SOHC empat silinder 16 injap yang menghasilkan 154 kuasa kuda (bhp) dan kilas (tork) 189Nm.

Ruang dalaman model baharu Proton Perdana yang dilancar pada Selasa.

Bagi varian 2.4 pula dipadankan dengan enjin DOHC empat silinder 16 injap yang menghasilkan 178 bhp dan 222Nm tork.

Turut hadir pada majlis itu Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Mustapa Mohamed, Menteri MITI II, Datuk Seri Ong Ka Chuan, Pengerusi Proton Datuk Seri Syed Faizal Albar dan Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Datuk Ahmad Fuaad Kenali.

Ahmad Fuaad berkata sejak tempahan dibuka pada Februari 2016, Proton Perdana sudah menerima kira-kira 900 tempahan dari seluruh negara.

"Kami menjangkakan penjualan kira-kira 3,000 unit menjelang akhir tahun ini," katanya.

Kereta ini boleh didapati dalam enam warna iaitu Ruby Red, Sterling Silver, Graphite Grey, Cotton White, Midnight Black dan Citrine Gold.Proton Perdana , Proton Holding Bhd

Artikel Berikut

Dua Rakyat Asing Maut Dalam Kemalangan

Artikel Berkaitan

Artikel Lain