Syria Care Salur Bantuan RM2.4 Juta Kepada Pelarian Syria Sempena Ramadan - Semasa | mStar

Syria Care Salur Bantuan RM2.4 Juta Kepada Pelarian Syria Sempena Ramadan

KUALA LUMPUR: Syria Care Malaysia (Syria Care) menyalurkan sumbangan rakyat Malaysia berjumlah RM2,395,472.60 bagi Misi Kemanusiaan Syria Care 3.0 sempena bulan Ramadan tahun ini.

Menurut kenyataan Syria Care, sejumlah RM1,416,572.60 adalah bagi projek 'Food4Syria' yang menyediakan juadah berbuka puasa pelarian Syria di Turki, Lubnan dan Jordan yang diuruskan oleh enam pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sana.

Projek itu melibatkan enam kawasan iaitu Haiatul Igathah Al Insaniyah Damsyik, Khiar for Relief Barat Ghoutah, Muasassah Eemarushaam Timur Ghoutah, Jam'iyyah Tawasau Latakia dan Jam'iyyah Sham Sharif Homs.

Sementara sejumlah RM600,000 berbentuk dana pula diserahkan kepada pihak NGO di Syria di bawah misi 'Care4Syria', manakala RM378,900 pula adalah sumbangan berbentuk barangan makanan seperti susu formula bagi kanak-kanak pelarian yang akan dihantar ke Turki.

Misi kemanusiaan dan bantuan itu diketuai Pengerusi Syria Care Ustazah Siti Sakinah Meor Omar Baki yang diiringi lapan anggota rombongan yang turut melawat kem pelarian bagi memberi khidmat sokongan moral sebagai usaha memberi kekuatan emosi kepada pelarian di sana.

Sumbangan boleh disalurkan kepada Syria Care melalui laman Facebook di www.facebook.com/syria.care atau di 011-28809820 atau melalui akaun CIMB Islamic bank 8601894560, Maybank (562106653575) atau RHB Bank (26115000021775).

Syria Care , Pelarian Syria

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain