"Konsep Patuh Syariah Rayani Air Perlu Kekal" - Ravi - Semasa | mStar

"Konsep Patuh Syariah Rayani Air Perlu Kekal" - Ravi

SHAH ALAM: Pemilik Rayani Air, Ravi Alagendrran mahu konsep patuh syariah dikekalkan walaupun selepas pelabur baharu mengambil alih dan menguruskan operasi syarikat penerbangan itu. 

Beliau yang juga ketua pegawai eksekutif syarikat berkata, konsep tersebut adalah identiti Rayani Air sejak penubuhannya untuk memberi perkhidmatan penerbangan kepada segenap lapisan masyarakat, berbilang agama dan kaum. 

Oleh itu, tambah Ravi, beliau akan melihat pengekalan konsep patuh syarikat sebagai ‘syarat’ dalam memuktamadkan pelabur baharu.

“Saya sedia melepaskan 51 peratus pegangan saham kepada pelabur baharu, sekali gus ia bermakna pelabur tersebut akan menguruskan operasi Rayani Air selepas ini dan ia perlu diurus serta dikembangkan dengan lebih baik berlandaskan sebuah syarikat penerbangan patuh syariah.

“Dua syarat paling utama bagi memilih pelabur ialah syarikat yang memberi suntikan dana bagi membolehkan Rayani Air terus beroperasi dan berkembang serta Rayani Air dikekalkan sebagai syarikat penerbangan patuh syariah.

“Sebab itu saya perlu berhati-hati dalam pemilihan pelabur. Saya berharap pelabur yang berminat terhadap Rayani Air memahami perkara ini,” katanya kepada mStar Online di pejabatnya di sini, Rabu.

Pemilik Rayani Air, Ravi Alagendrran mahu konsep patuh syariah terus dikekalkan.

Pada Rabu, portal berita ini melaporkan sebanyak lapan syarikat berminat untuk melabur antara RM50 juta hingga RM100 juta kepada Rayani Air dan ia kini dalam proses rundingan sebelum dimuktamadkan secepat mungkin.

Ditanya tidakkah pegangan saham 51 peratus membolehkan pelabur mengubah Rayani Air kepada konsep yang bukan lagi patuh syariah, Ravi berkata, hanya pelabur yang benar-benar percaya dan yakin dengan konsep sedia ada akan dipilih.

Dedah Ravi, ada pelabur yang menyuarakan hasrat untuk mengubah Rayani Air kepada konsep lain, bermakna bukan lagi syarikat penerbangan patuh syariah sekiranya ia mengambil alih syarikat itu.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut kerana urusan berkaitan pelabur dan dana masih dalam rundingan dan tawaran pelaburan masih terbuka kepada semua.

“Apa yang boleh saya katakan, saya mahu pelabur yang mengekalkan konsep patuh syariah. Saya gembira kerana terdapat beberapa pelabur lain masih melihat Rayani Air mempunyai potensi sebagai syarikat penerbangan patuh syariah.

“Mereka bukan sahaja mahu mengembangkan Rayani Air ke peringkat lebih tinggi, malah mahu menyasarkan pasaran umrah,” ujar Ravi.

Rayani Air merupakan syarikat penerbangan patuh syariah pertama di Malaysia dan keempat di dunia.

Dalam pada itu, Ravi berharap agar hasratnya untuk mengekalkan konsep patuh syariah tidak dipersoalkan hanya kerana statusnya sebagai pemilik bukan Islam.

“Isunya bukan kerana saya seorang pemilik bukan Islam, tetapi apa yang utama adalah Malaysia sebagai negara pelbagai agama dan kaum. Oleh itu, saya minta konsep patuh syariah dikekalkan kerana membantu kepada penjenamaan Malaysia,” katanya.

Minggu lalu, Jabatan Penerbangan Awam (DCA) mengumumkan penggantungan operasi Rayani Air selama tiga bulan, dan inkuiri ke atas syarikat penerbangan itu pada 12 Mei depan.

Rayani Air merupakan syarikat penerbangan patuh syariah pertama di Malaysia dan keempat di dunia selepas Royal Brunei Airlines, Saudi Arabian Airlines dan Iran Air.

Pada masa ini, Rayani Air melaksanakan perkhidmatan penerbangan patuh syariah menerusi penyediaan makanan halal tanpa minuman beralkohol, anak kapal beragama Islam perlu menutup aurat manakala bukan Islam berpakaian sopan, serta bacaan doa sebelum memulakan penerbangan.

Artikel Berikut

Temui Cincin Permata Biru

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain