DCA Naikkan Caj Kendalian Perkhidmatan Udara Berperingkat - Tiong Lai - Semasa | mStar

DCA Naikkan Caj Kendalian Perkhidmatan Udara Berperingkat - Tiong Lai

Liow Tiong Lai.

PUTRAJAYA: Jabatan Penerbangan Awam (DCA) akan menaikkan caj pengendalian perkhidmatan udara (ANFC) ke atas syarikat penerbangan secara berperingkat dengan kenaikan maksimum sekali ganda, kata Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Liow berkata, beliau telah mengarahkan DCA untuk menyediakan pelan komprehensif untuk caj dan bayaran yang akan dilaksanakan secara berperingkat untuk industri penerbangan Malaysia kekal kompetitif seiring dengan negara jiran.

"Perbincangan dengan pihak berkepentingan industri akan diteruskan, diketuai oleh DCA ke arah memastikan maklum balas yang sihat dan konstruktif yang akan memanfaatkan ekosistem penerbangan dan juga pelancong.

"Malahan, caj dan bayaran di Malaysia ialah antara paling rendah di rantau ini," kata beliau dalam satu kenyataan, di sini Jumaat.

Liow berkata, peningkatan perkhidmatan dan infrastruktur untuk DCA akan menghasilkan pengurusan yang lebih efisien dan efektif dalam sektor penerbangan negara yang akan mengukuhkan piawaian penerbangan antarabangsa.

Liow berkata, industri penerbangan menerima sejumlah besar subsidi daripada kerajaan sejak 1970-an.

Beliau berkata, ANFC tidak dikaji semula selama lebih 40 tahun serta bayaran lain seperti pengeluaran Sijil Pengendali Udara atau Sijil Kelayakan Terbang yang tidak disemak sejak 1996.

"Kos ini terus diberi subsidi oleh kerajaan. Ini tidak boleh bberterusan dan oleh itu bayaran itu perlu disemak semula," kata beliau.

Sebelum ini, DCA mencadangkan untuk menaikkan ANFC daripada lima sen setiap batu nautika sekarang kepada 50 sen bagi pesawat ringan tidak melebihi 2,500 kilogram.

Untuk pesawat lebih besar seperti Airbus A320/A330 dan Boeing B737/B777, kos itu akan dinaikkan kepada RM1 hingga RM2.50 setiap batu nautika berbanding 10 hingga 25 sen sekarang sementara bagi pesawat melebihi 135,000 kilogram, kadar itu akan naik daripada 30 sen kepada RM3 setiap batu nautika. - Bernama

DCA , Liow Tiong Lai

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lelaki Maut Dihempap Paip Besi

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain