suria

Protes Pemandu Teksi Dilakukan Secara 'Bergerak'

KUALA LUMPUR: Sekumpulan pemandu teksi telah melakukan bantahan mereka terhadap aplikasi mudah alih secara 'bergerak' dengan memandu secara konvoi ke arah pusat bandar.

Kira-kira pukul 4.15 petang, ramai pemandu teksi mula memandu di sekitar bangunan Platinum Sentral di KL Sentral selepas polis tidak membenarkan mereka untuk berhenti dan berkumpul.

Mereka mula memperlahankan pemanduan, menyebabkan gangguan lalu lintas selama kira-kira lima hingga sepuluh minit sebelum beberapa anggota polis mengesannya.

Ibu Pejabat Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) terletak di Platinum Sentral, lokasi di mana mereka telah merancang untuk mengadakan protes.

Teksi-teksi itu kemudiannya telah meninggalkan kawasan itu dan memandu keluar dari kawasan tersebut menuju ke arah pusat bandar.

Timbalan Pengerusi Persatuan Transformasi Pemandu Teksi Malaysia (PERS1M) Kamaruddin Mohd Hussain kemudian berkata bahawa mereka menuju ke arah kawasan beli-belah KLCC.

Bagaimanapun beliau kemudian memberitahu The Star di telefon bahawa mereka melakukan protes bergerak di seluruh bandar.

"Kami akan berjalan-jalan! Jika kita duduk di satu tempat, mereka akan menunda kereta kami, kami sedang memandu di sekitar bandar!" katanya.

Kira-kira pukul 5.30 petang, beliau dan beberapa pemandu lain berada berhampiran bangunan Tabung Haji.
pemandu teksi, protes, PERS1M

Artikel Berikut

Artikel Lain