Ketua Umno P.Pinang, Pemaju Batalkan Saman Terhadap Lim

Lim Guan Eng

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi pada Selasa membatalkan saman difailkan dua Ketua Umno Bahagian Pulau Pinang dan sebuah syarikat pemaju perumahan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan empat pihak lain berhubung penjualan tanah milik orang Melayu di Balik Pulau, Pulau Pinang.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Roslan Abu Bakar membatalkan saman itu selepas menerima notis pemberhentian daripada peguam plaintif, Tetuan Abu Bakar As-Sidek, pada 1 April lepas untuk tidak meneruskan saman itu terhadap kesemua defendan.

Abu Bakar mewakili Ketua Umno Bahagian Bukit Mertajam Datuk Musa SheikhFadzir, Ketua Umno Bahagian Bukit Gelugor Datuk Omar Faudzar, serta Maison Height Sdn Bhd selaku plaintif.

Pada 30 Jan 2015, kesemua plaintif memfailkan saman terhadap Lim, TMI Dot Com Sdn Bhd selaku pemilik portal Malaysia Insider ketika itu, bekas editor Malaysia Insider Jahabar Sadiq, Mkini Dotcom Sdn Bhd selaku pemilik portal Malaysiakini dan editornya, Stevan Gan yang dinamakan sebagai defendan dalam kes saman itu.

Dalam pernyataan tuntutan itu, kesemua plaintif mendakwa Lim bertanggungjawab terhadap penerbitan tiga artikel berunsur fitnah yang diterbitkan oleh Malaysian Insider dan Malaysia kini masing-masing pada 27 November dan 28 November  2014.

Kesemua plaintif mendakwa tiga artikel itu membawa maksud bahawa syarikat Maison Height adalah sebuah syarikat yang menjalankan perniagaan dengan niat menipu dalam transaksi jual beli tanah di Balik Pulau dan mengaut keuntungan daripada hasil jualan tersebut.

Mereka juga mendakwa artikel itu membawa maksud Musa dan Omar telah mengkhianati orang Melayu dan sengaja mengaburi mata rakyat serta tidak boleh dipercayai.

Selain itu, plaintif mendakwa mereka dikecam teruk dalam media sosial dan media massa berikutan penerbitan perkataan fitnah itu.

Kesemua plaintif menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk, ganti rugi teladan dan satu injunksi untuk menghalang defendan menerbitkan artikel itu secara lisan atau melalui media cetak serta Internet.-Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain