Tak Ada Sebab Saya Perlu Bercuti - Guan Eng - Semasa | mStar

Tak Ada Sebab Saya Perlu Bercuti - Guan Eng

Lim Guan Eng.

GEORGE TOWN: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, tiada sebab untuk beliau bercuti sementara menunggu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung isu pembelian rumahnya dan penjualan tanah kerajaan di Taman Manggis.

"Saya tak nampak mengapa saya perlu bercuti untuk dakwaan yang secara terang-terangan tidak benar terhadap saya, dan bila saya tidak ada pengaruh dan kawalan terhadap siasatan SPRM atau Peguam Negara, yang menjalankan kuasa pendakwaan sepenuhnya.

"Hanya Perdana Menteri mempunyai kuasa ke atas kedua-dua SPRM dan Peguam Negara," kata Guan Eng dalam satu kenyataan pada Rabu.

Beliau berkata, bekas Menteri Besar Kelantan, Allahyarham Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat pernah disiasat SPRM terhadap tuduhan rasuah yang tidak benar berhubung penajaan perjalanan ke Mekah pada 2009.

"Tiada siapa minta Nik Abdul Aziz pergi bercuti kerana beliau tidak mempunyai kawalan atau kuasa terhadap SPRM dan dakwaan berkenaan tidak berasas.

"Lagipun sekiranya menteri besar atau ketua menteri perlu bercuti setiap kali laporan berhubung rasuah dibuat kepada SPRM, walaupun yang remeh dan tidak berasas, maka perkara ini boleh dijadikan sebagai senjata politik.

"Nanti semua orang kena pergi bercuti," kata Guan Eng.

Tambah Guan Eng, beliau menyerahkan kepada SPRM untuk menjalankan siasatan dan akan menggesa suruhanjaya itu menyegerakan siasatan supaya nama dan kerajaan negeri dapat dibersihkan.

"Saya memberi kerjasama penuh kepada SPRM dan berharap siasatan ini adil, bebas dan profesional," ujar Guan Eng.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel