Selangor Hot Spot Denggi - Semasa | mStar

Selangor Hot Spot Denggi

KUALA LUMPUR: Selangor merekodkan lokaliti aktif atau hot spot denggi tertinggi di negara ini.

Sebanyak 174 atau 64 peratus daripada 274 lokaliti aktif di seluruh negara  sehingga 20 Februari lalu adalah di negeri itu.

Ini diikuti Johor (66), Terengganu (10), Pulau Pinang (tujuh), Sabah (enam), Putrajaya, Kuala Lumpur dan Perak (masing-masing empat), Negeri Sembilan (dua) dan Sarawak (satu), kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam blognya.

Sementara itu, mengikut laman sesawang kementerian itu, iDengue, antara kawasan hot spot di Selangor ialah di daerah Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat, Sepang dan Gombak.

Mengulas perkara itu, Ketua Sektor Bawaan Vektor Kementerian Kesihatan, Dr Rose Nani Mudin, berkata Selangor mempunyai lokaliti aktif terbanyak kerana didorong kepadatan penduduk dan kegagalan menjaga kebersihan di tempat-tempat  risiko termasuk kawasan kediaman, tapak binaan dan kawasan tumpuan awam seperti taman rekreasi.

Sementara itu di GEORGE TOWN, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan Pulau Pinang Dr Afif Bahardin berkata sistem penggredan rumah akan dilaksanakan bagi mengenal pasti kediaman yang menjadi lokasi pembiakan nyamuk aedes.

"Rumah yang didapati tiada tempat pembiakan jentik-jentik akan diberi gred A, gred B bagi yang ada satu tempat pembiakan manakala gred C untuk yang ada dua tempat pembiakan jentik-jentik.

"Bagi rumah yang mempunyai lebih daripada dua tempat pembiakan jentik-jentik akan diberi gred D dan gred E bagi rumah yang didapati ada jentik-jentik peringkat pupa," katanya pada sidang akhbar, Jumaat.

Dr Afif berkata kerajaan negeri juga telah melakukan pelbagai inisiatif antaranya mengadakan taklimat untuk semua Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN), di samping akan melibatkan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), polis dan askar untuk membantu mencegah denggi.

"Koordinasi akan dilakukan oleh Jabatan Kesihatan negeri yang akan melibatkan usaha, promosi serta pemeriksaan berkala dari rumah ke rumah dan juga taman-taman," katanya.

Denggi

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?