Penarafan Fitch Bukti Keyakinan Masyarakat Luar Kepada Malaysia

KUALA LUMPUR: Pengesahan penarafan Fitch Ratings terhadap Malaysia semalam merupakan bukti jelas keyakinan masyarakat antarabangsa ke atas asas ekonomi dan kedudukan kewangan negara, kata Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata penarafan yang baik oleh agensi penarafan antarabangsa itu turut mengiktiraf dasar dan kemampuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengendalikan ekonomi negara.

"Tidak sampai pun sebulan pengubahsuaian Bajet 2016 diumumkan oleh Najib, tindakan itu telah diakui betul oleh Fitch, sekaligus menggambarkan pandangan jauh beliau menguruskan ekonomi negara," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Pada Selasa, Fitch Ratings mengesahkan Penarafan Kemungkaran Penerbit (IDR) mata wang asing dan tempatan jangka panjang Malaysia masing-masing 'A-' dan 'A' dengan unjuran stabil.

Pada 28 Januari, Najib mengumumkan 11 langkah penstrukturan dan pengubahsuaian Bajet 2016 demi memastikan ekonomi dan kewangan negara kekal berada pada jajaran yang betul.

Kerajaan akan meneruskan langkah perbelanjaan berhemat dengan mengutamakan program dan projek yang berimpak tinggi kerana situasi ekonomi global dan penurunan harga minyak mentah yang memberi kesan kepada hasil negara.

Umno, Fitch

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia