Kadar Tambang MASwings Di Malaysia Timur Dijangka Naik - Semasa | mStar

Kadar Tambang MASwings Di Malaysia Timur Dijangka Naik

Datuk Seri Liow Tiong Lai
KOTA KINABALU: Tambang untuk penerbangan tempatan MASwings antara bandar-bandar utama di Sabah dan Sarawak dijangka meningkat bermula tahun depan dengan penghapusan subsidi kerajaan Persekutuan terhadap beberapa laluan syarikat penerbangan itu.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata kajian sedang dijalankan bagi laluan yang tidak lagi diberikan subsidi kerajaan Persekutuan menjelang pembaharuan kontraknya dengan MASwings pada tahun 2017.

"Laluan yang disediakan oleh syarikat penerbangan lain seperti dari Kota Kinabalu ke Sibu tidak lagi diberi subsidi," kata Tiong Lai, yang juga Presiden MCA selepas menghadiri majlis Tahun Baru Cina di sini pada Selasa.

Turut hadir ialah Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin, Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman dan Ketua MCA Sabah Datuk Wee Ka Siong.

Tiong Lai berkata di bawah kontrak lanjutan, kerajaan Persekutuan akan menyediakan subsidi kepada MASwings sebanyak RM190 juta selama tujuh tahun.

"Subsidi itu akan digunakan untuk laluan luar bandar yang akan membolehkan orang yang tinggal di komuniti luar bandar untuk terbang ke bandar-bandar pada kos yang munasabah," katanya.

Tiong Lai berkata kerajaan tidak mempunyai sekatan dari segi membolehkan MASwings mengembangkan operasinya melangkaui 49 destinasi sedia ada dalam Borneo.

"Kami menggalakkan MASwings untuk menyediakan perkhidmatan ke destinasi dalam lingkungan Kawasan Pertumbuhan Asean Timur (EAGA)," katanya.

EAGA terdiri daripada Sabah, Sarawak, Labuan, Brunei, Mindanao dan Palawan di selatan Filipina serta wilayah Kalimantan, Indonesia, Sulawesi dan Maluku.

Datuk Seri Liow Tiong Lai , MASwings

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM