Hanya 116,418 Daripada Lebih Sejuta Notis Kesalahan Lalu Lintas DBKL Dibayar Tahun Ini - Semasa | mStar

Hanya 116,418 Daripada Lebih Sejuta Notis Kesalahan Lalu Lintas DBKL Dibayar Tahun Ini

KUALA LUMPUR: Persidangan Dewan Negara diberitahu, hanya 116,418 daripada 1,111,268 notis kesalahan lalu lintas Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah dibayar sejak Januari hingga 31 Oktober tahun ini.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Dr. Loga Bala Mohan berkata, notis yang telah dibayar itu menerima kutipan sebanyak RM7,182,110 dan masih ada lagi 994,850 notis yang belum dibayar.

"Pada 2013, sebanyak 1,102,440 jumlah notis telah dikeluarkan dan hanya 185, 919 yang sudah berbayar dengan kutipan berjumlah RM8,480,509.

"Baki notis yang belum dibayar pula adalah 916,521 notis. Bagi tahun 2014 pula, sebanyak 1,153,925 notis pelbagai kesalahan dikeluarkan dan hanya 147,026  notis yang telah dibayar dengan kutipan sebanyak RM9,823,404.

Baki notis yang masih tertunggak adalah sebanyak 1,006,899 notis," katanya menjawab soalan Senator Dr Hou Kok Chung.

Beliau berkata pada kebiasaannya, orang kena notis (OKN) tidak akan membayar kompaun serta merta atau pada tahun semasa dan oleh itu, jabatan penguatkuasaan telah mengeluarkan notis peringatan kepada OKN tersebut.

Dr Loga Bala berkata, DBKL akan turut menyediakan kertas siasatan untuk dibawa ke mahkamah bagi kegagalan membayar kompaun tersebut.

Menjawab soalan tambahan Senator Dr Syed Husin Ali mengenai masalah tempat letak kenderaan di ibu negara, beliau berkata kementeriannya akan mengkaji kaedah terbaik dalam mencari penyelesaian memandangkan ia semakin kritikal di kawasan tumpuan utama, terutamanya di kawasan perumahan.

Beliau berkata kementerian akur dengan permasalahan itu yang disebabkan oleh pertambahan penduduk di sesebuah kawasan serta kebolehmampuan untuk memiliki lebih daripada sebuah kereta.

"Untuk pengetahuan Yang berhormat, bangunan yang didirikan dan peruntukan parkir yang disediakan adalah mengikut peruntukan Akta Pembangunan yang sedia ada. Oleh itu kita mengikut apa yang diperuntukkan pada akta.

"Namun kalau kita lihat keperluan parkir pada masa kini, bila keluarga bertambah, dapat membeli kereta lebih banyak dan apa yang disediakan pada awalnya memang tidak mencukupi... dan ini memang menjadi masalah terutama di bandar-bandar besar seperti di Kuala Lumpur. Kami sedang mengkaji cara-cara untuk perbaiki keadaan ini," katanya.-- BernamaDewan Negara , DBKL , notis , Dr Loga Bala Mohan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain