Malaysia Di Tangga Ke-10 Indeks Penyumbang Dunia - Semasa | mStar

Malaysia Di Tangga Ke-10 Indeks Penyumbang Dunia

PETALING JAYA: Masyarakat negara ini sememangnya dikenali kerana kerja kebajikan yang dilakukan dan ia sekali gus menyenaraikan Malaysia sebagai antara penyumbang terbanyak di dunia.

Melalui indeks yang dikeluarkan Yayasan Bantuan Kebajikan (CAF) bulan ini, Malaysia berada di tangga ke-10 dan menerima skor sebanyak 52.

Indeks CAF itu merangkumi tiga aspek iaitu sumbangan derma, kesukarelawan dan bantuan kepada yang memerlukan.

Malaysia mencatat 62 peratus skor dalam memberi bantuan kepada yang memerlukan, 58 peratus (derma) dan 37 peratus untuk kerja kesukarelawan.

Ia juga berada pada kedudukan sama seperti dilaporkan pada 2014.

Myanmar berada di tempat pertama Indeks Penyumbang Dunia pada 2015 dan pernah berkongsi kedudukan itu dengan Amerika Syarikat (AS) pada tahun lepas.

Myanmar sekali lagi mencatatkan rekod tertinggi dalam sumbangan derma dengan 92 peratus dan kesukarelawan sebanyak 50 peratus.

AS berada di kedudukan kedua, manakala New Zealand telah melengkapkan podium. Antara negara yang berada di kedudukan 10 ke atas ialah Kanada, Australia, United Kingdom, Netherlands, Sri Lanka dan Ireland.

Indeks Penyumbang Dunia untuk tahun ini menunjukkan data dari seluruh dunia dalam jangka lebih lima tahun dari 2010 hingga 2014.

Indeks itu juga termasuk data dari 145 negara yang dikumpul secara keseluruhan dari 2014.CAF , Indeks Penyumbang Dunia , Malaysia

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Malaysia Antara 10 Negara Pemurah

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain