SRC International: DPP SPRM Terkejut Dengan Arahan Perpindahan - Semasa | mStar

SRC International: DPP SPRM Terkejut Dengan Arahan Perpindahan

KUALA LUMPUR: Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang menyiasat kes SRC International berkata beliau tidak mengetahui mengenai arahan perpindahan ke Jabatan Peguam Negara (AGC) sehingga ia dilaporkan media.

Ahmad Shazalee Abdul Khairi, yang berkhidmat di bahagian khas operasi SPRM berkata beliau terkejut mengenai arahan perpindahan secara tiba-tiba itu.

"Saya juga terkejut. Saya masih datang ke pejabat SPRM, tiada siapa memberitahu saya apa-apa mengenai arahan perpindahan," kata Ahmad Shazalee pada Isnin.

Ia susulan laporan daripada sebuah portal berita bahawa DPP itu diarahkan untuk kembali ke AGC walaupun tempoh pinjamannya dilanjutkan sehingga 2017.

Masih belum dapat dipastikan bila arahan perpindahan itu dikeluarkan atau tarikh ia akan berkuatkuasa.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM (Operasi) Datuk Seri Mohd Shukri Abdul mengesahkan arahan perpindahan itu tetapi berkata beliau tidak pasti tarikh arahan itu berkuatkuasa.

Beliau enggan mengulas lanjut mengenainya.

SRC International adalah bekas anak syarikat milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pada Ogos lalu, Ahmad Shazalee adalah seorang daripada enam pegawai SPRM yang ditahan polis yang bertanggungjawab menyiasat dakwaan kebocoran maklumat berkaitan siasatan pasukan petugas khas 1MDB.

Polis menyerbu rumah beliau di Persint 11, Putrajaya dan pejabat Badan Operasi Khas SPRM di Presint 3.

Beberapa kotak fail dan komputer riba antara yang dirampas daripada agensi itu.


Artikel Sebelum

Azmin Enggan Layan DAP

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain