Rang Undang-Undang Baharu MKN Akan Dibentang - Najib - Semasa | mStar

Rang Undang-Undang Baharu MKN Akan Dibentang - Najib

KUALA LUMPUR: Rang Undang-Undang baharu Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan dibentangkan untuk meningkatkan keselamatan negara pada akhir tahun ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, undang-undang baharu itu bertujuan untuk memenuhi ancaman yang semakin meningkat dihadapi negara ini.

"Ia adalah untuk mengukuhkan Majlis Keselamatan Negara dengan memberi kuasa undang-undang yang sama di negara-negara lain seperti Amerika Syarikat, Jepun, Thailand, Filipina dan United Kingdom," katanya dalam jawapan pada sesi soal jawab pada hari Isnin.

Beliau diminta oleh Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid (BN-Kota Tinggi) menyatakan langkah-langkah Kerajaan untuk mengubah Majlis Keselamatan Negara dan menjadikannya lebih berkesan dalam menangani cabaran yang kompleks.

Najib berkata selain daripada Rang Undang-undang, dasar keselamatan negara juga akan dirombak, yang akan memacu negara ke arah tahun 2020.

Katanya, semua pihak termasuk rakyat, mesti memberi sokongan tidak berbelah bahagi untuk memelihara dan mempertahankan keselamatan negara.

Artikel Sebelum

Misteri Mesej WhatsApp Si Mati

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Tun M pandu Proton Saga baharu