Hospital Swasta Boleh Lakukan Pemindahan Organ Jika Penuhi Kriteria

KLANG: Hospital swasta di negara ini dibenarkan untuk melakukan pembedahan pemindahan organ jika memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata pada dasarnya, tiada kesalahan bagi hospital swasta melakukan pemindahan organ sekiranya mereka mempunyai individu dengan kelayakan mencukupi, memperoleh akreditasi serta pasukan sokongan untuk melakukan pembedahan itu dengan berkesan.

"Mereka (hospital swasta) hendaklah mengikut prosedur beretika yang digariskan oleh kementerian.

"Dari segi sejarah, kami membenarkan mereka (hospital swasta) melakukan pemindahan hati dan buah pinggang dengan syarat mereka mempunyai kemudahan dan petugas (melakukan pemindahan organ)," katanya kepada pemberita selepas menghadiri ulang tahun ke-10 Chennai Silk Palace di sini, Sabtu.

Dr Subramaniam berkata demikian mengulas laporan sebuah akhbar bahawa rakyat Malaysia yang memerlukan pemindahan organ mendapati mereka terpaksa pergi ke luar negara kerana hospital swasta di sini, sukar untuk memenuhi kriteria baharu yang ditetapkan Kementerian Kesihatan dua tahun lepas.

Beberapa hospital swasta melakukan pembedahan pemindahan sehingga berlaku kematian dan kementerian menutup operasi mereka.

Dalam perkembangan lain, Dr Subramaniam yang juga Presiden MIC berharap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak akan mengumumkan peruntukan tambahan bagi pembangunan sekolah-sekolah Tamil dalam Bajet 2016 untuk memastikan program transformasi untuk sekolah-sekolah itu yang sedang berjalan sejak 2010 dapat diteruskan.

Beliau berkata sejak 2009 hingga sekarang, kira-kira RM600 juta telah diperuntukkan untuk pembangunan sekolah Tamil.

Dr Subramaniam berkata kerajaan juga perlu memberi penekanan kepada kepentingan dalam menyediakan penjagaan kesihatan asas yang berkesan dalam bajet berkenaan.

Pemindahan Organ

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain