Pasukan Pancaragam Sekolah Di Kuching Terbaik Di AS - Semasa | mStar

Pasukan Pancaragam Sekolah Di Kuching Terbaik Di AS

Pasukan pancaragam Sekolah St Joseph diraikan sebaik sahaja tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching. —foto ZULAZHAR SHEBLEE/The Star
KUCHING: Kumpulan pancaragam Sekolah Menengah St Joseph (SJS) telah mengharumkan nama negara apabila menduduki tempat pertama dalam pertandingan Piala Yamaha Persatuan Pancaragam Amerika Syarikat yang berlangsung di Stadium MetLife, New Jersey.

Kumpulan pancaragam dari Kuching itu mendapat 90.1 mata untuk muncul juara dalam kelas III A untuk kumpulan bersaiz sederhana dengan 75 orang ahli membuat persembahan.

Bukan sahaja mendapat skor tertinggi di kalangan 56 band yang bertanding dalam 11 kategori, band ini juga menyapu bersih semua anugerah di dalam kategori mereka untuk olahan warna terbaik, muzik terbaik, kesan keseluruhan terbaik, perkusi terbaik dan visual terbaik untuk persembahan mereka berdasarkan Piano Rachmaninov, Concerto No 2.

Pancaragam SJS adalah band pertama dari luar Amerika Syarikat yang dijemput untuk mengambil bahagian dalam pertandingan tahunan perarakan pancaragam sekolah tinggi Amerika, yang berlangsung pada 26 September.

Menteri Muda Pembangunan Belia (Bandar) Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata kejayaan kumpulan itu mengharumkan nama Sarawak dan Malaysia.

"Kami amat berbangga dengan apa pencapaian kumpulan ini, yang datang dari tempat kecil seperti Sarawak dapat berjaya di Amerika," katanya ketika menyambut ahli-ahli kumpulan pancaragam itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching malam Khamis.

Pengarah band SJS Jun Ling berkata kemenangan itu bukanlah tentang mengalahkan pasukan lain tetapi untuk menetapkan tanda aras mereka sendiri dan diiktiraf oleh para juri.

"Ini adalah mungkin kerana pasukan antarabangsa kami dapat disatukan melalui Jonathan Fox, penyelaras program kami, yang bekerja rapat dengan pelajar-pelajar kita.

"Pengajar terkenal Amerika dari Drum Corp International telah bekerjasama dengan penyusun muzik tempatan untuk menulis dan mengajar muzik dan melatih untuk persembahan," katanya.

Pemain trumpet Aiman ​​Mohd Nizam, 14, berkata: "Penontonnya sangat menggalakkan. Saya gementar tetapi pengajar menyuruh kami menarik nafas, relaks dan menganggapnya sebagai satu latihan. Kami melakukan yang terbaik dan akhirnya semua kerja keras kami berhasil."

Perjalanan selama dua minggu ke Amerika Syarikat itu termasuk kem latihan selama empat hari di Atlanta di mana ia telah dianjurkan oleh kumpulan perarakan Kennesaw Mountain High School.

Mereka juga menghabiskan masa di Boston dan New York melawat tempat-tempat yang terkenal seperti Sekolah Juilliard, Metropolitan Opera House dan Universiti Harvard.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi