Malaysia, Indonesia Kaji Mekanisme Pengambilan Pekerja Asing - Semasa | mStar

Malaysia, Indonesia Kaji Mekanisme Pengambilan Pekerja Asing

KUALA LUMPUR: Malaysia dan Indonesia bersetuju untuk mengkaji semula mekanisme pengambilan dan pengurusan pekerja Indonesia di negara  ini dalam mesyuarat dua hala, di sini Khamis.

Dalam satu kenyataan, Kementerian Dalam Negeri berkata, mesyuarat dua hala yang dihadiri Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia Hanif Dhakiri itu memberi penekanan kepada pengurusan pekerja Indonesia di sini.

"Berdasarkan kerjasama dan hubungan erat antara kedua-dua negara, kerajaan Malaysia dan Indonesia mengambil inisiatif untuk mengkaji semula mekanisme pengambilan dan pengurusan pekerja Indonesia di Malaysia.

"Diharapkan usaha ini akan membawa kesan positif kepada kedua-dua negara dan memberi manfaat kepada pekerja Indonesia serta majikan di Malaysia," menurut kenyataan pada luar Mesyuarat Menteri-Menteri Asean Mengenai Jenayah Rentas Sempadan (AMMTC) ke-10 dan Mesyuarat Berkaitan pada Khamis.

Sementara itu, Hanif ketika ditemui pemberita selepas mesyuarat berkenaan berkata kajian semula itu akan melihat manfaat bagi pekerja Indonesia, termasuk pembantu rumah yang bekerja di negara ini.

"Hari ini, kami bersetuju mengkaji semula isu berkaitan pekerja kita di negara ini, termasuk kepulangan pekerja tanpa izin dan pengambilan semula mereka yang sudah mempunyai permit kerja," katanya.

Terdahulu, beliau mengadakan kunjungan hormat ke atas Ahmad Zahid selepas menghadiri mesyuarat AMMTC + Jepun ke-2.

Hanif berkata, pegawai dari kedua-dua negara akan bertemu pada pertengahan bulan ini untuk mengkaji dan memperbaiki mekanisme mengenai pengambilan semula dan pengurusan pekerja Indonesia di sini.

Dalam pada itu, Ketua Polis Nasional Indonesia, Jeneral (Pol) Badrodin Haiti ketika ditemui pemberita berkata, Indonesia telah membawa isu memerangi jenayah maritim bukan tradisional, termasuk kegiatan perikanan yang haram dan tidak terkawal (IUU) dalam mesyuarat AMMTC.

"Kami ingin mendapatkan perhatian anggota Asean untuk memberi tumpuan kepada isu perikanan IUU kerana ia menjadi keutamaan bagi Indonesia mengalami kerugian purata AS$20 juta setahun," katanya.

Beliau berkata, isu perikanan IUU berkait rapat dengan isu pemerdagangan manusia di rantau ini.

Mengenai isu ini, beliau berkata Indonesia melihat bahawa Konvensyen Asean mengenai Pemerdagangan Manusia, terutamanya wanita dan kanak-kanak serta Pelan Tindakan Asean terhadap pemerdagangan Manusia, khususnya wanita dan kanak-kanak, penting dan perlu pelaksanaan segera. - Bernama

pekerja Indonesia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Tol: PSKLM Pertikai Cadangan Rafizi

Saifuddin Abdullah Sertai PKR

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain