Yang Di-Pertuan Agong Ziarah Jenazah Raja Puan Muda Kedah - Semasa | mStar

Yang Di-Pertuan Agong Ziarah Jenazah Raja Puan Muda Kedah

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah (tiga,kiri) bersama Permaisuri Tuanku Hajah Haminah (empat,kiri) dan kaum kerabat berkenan mengaminkan doa semasa memberi penghormatan terakhir kepada Almarhumah Raja Puan Muda Kedah Tengku Raudzah Sultan Hisamuddin Alam Shah di Istana Anak Bukit, Isnin. Almarhumah yang merupakan isteri kepada Raja Muda Kedah Tunku Abdul Malik Sultan Badlishah mangkat di Hospital Sultanah Bahiyah pada 10.15 pagi Isnin.
Kedah akan berkabung selama tujuh hari, dengan bendera negeri, Persekutuan dan lain-lain dikibar separuh tiang selama tiga hari.
-fotoBERNAMA
ALOR SETAR: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah berangkat ke Istana Anak Bukit di sini untuk memberi penghormatan terakhir kepada Raja Puan Muda Kedah yang mangkat Isnin.

Raja Puan Muda Kedah Tunku Hajah Raudzah binti Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah, 86, mangkat pada 10.15 pagi di Hospital Sultanah Bahiyah akibat gering.

Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong berangkat tiba di Dewan Penghadapan, Istana Anak Bukit kira-kira 4.30 petang dan berada kira-kira 15 minit memberi penghormatan terakhir kepada almarhumah Tunku Hajah Raudzah.

Jenazah almarhumah disemayamkan di Dewan Penghadapan, Istana Anak Bukit selama satu jam bermula 4 petang bagi membolehkan istiadat penghormatan terakhir dilakukan.

Raja Muda Kedah Tunku Abdul Malik ibni Almarhum Sultan Badlishah turut berangkat memberi penghormatan terakhir kepada almarhumah isteri baginda.

Yang turut berangkat memberi penghormatan terakhir termasuk Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Tunku Sallehuddin ibni Almarhum Sultan Badlishah dan anggota jemaah, Tunku Panglima Besar Kedah Tunku Puteri Intan Shafinaz Sultan Abdul Halim.

Kerabat diraja lain termasuk Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim.

Antara orang kenamaan yang hadir ialah Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah, barisan exco kerajaan negeri serta pegawai-pegawai kanan negeri.

Sebelum itu, Mufti Negeri Kedah Datuk Paduka Syeikh Muhammad Baderudin Ahmad mengimamkan solat jenazah di Dewan Penghadapan, Istana Anak Bukit.

Tepat 5 petang, pedati khas membawa jenazah almarhumah meninggalkan Istana Anak Bukit menuju ke Makam Diraja Langgar dan istiadat pemakaman selamat disempurnakan kira-kira 7.15 malam.

Almarhumah Tunku Raudzah adalah Puteri sulung kepada Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah dan berkahwin dengan Tunku Abdul Malik pada 16 Julai 1956 di Istana Bukit Kota, di sini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Raja Puan Muda Kedah Mangkat

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain