Polis Selesai Siasat Nazri - KPN - Semasa | mStar

Polis Selesai Siasat Nazri - KPN

Khalid (kanan) menerima poster filem "Bukit Kepong" versi digital definition tinggi daripada Presiden Eksekutif KRU Bros Sdn Bhd, Norman Abdul Halim (kiri) pada majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama PDRM di Bukit Aman, Selasa.-MUHAMAD SHAHRIL ROSLI/The Star.

KUALA LUMPUR: Siasatan polis terhadap Menteri Pelancongan, Datuk Seri Nazri Aziz berhubung kenyataannya terhadap Tunku Ismail Sultan Ibrahim telah selesai.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan perkara ini dan kertas siasatan kes akan diserahkan kepada Peguam Negara pada 'bila-bila masa'.

"Sudah...kita telah panggil dan dia pun sudah rakam percakapan.

"Kita akan majukan kertas siasatan kes ini kepada Peguam Negara bila-bila masa sahaja," katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran filem Bukit Kepong Versi HD (berdefinisi tinggi) sempena bulan kemerdekaan di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini, Selasa.

Menurut Khalid, sudah seminggu Nazri memberikan keterangannya.

Jelasnya, dengan berakhirnya siasatan kes ini, beliau tidak mahu mengulas mengenainya kerana ia isu yang sensitif.

Dalam nada tegas, beliau turut menggesa orang ramai supaya tidak lagi memperbesarkan isu ini.

"Cukuplah apa yang saya cakap bahawa kita telah membuka siasatan dan biarlah kita menjalankan siasatan.

"Eloklah tidak ada sesiapa lagi yang memperkatakan isu ini kerana ia merupakan satu perkara yang sensitif.

"Nampaknya ia sudah reda, janganlah ada siapa yang nak timbulkan balik, mengapi-apikan dan mengahangatkan lagi keadaan," tegasnya.

Awal minggu lepas, Khalid mengumumkan bahawa siasatan akan dijalankan terhadap Nazri mengikut Seksyen 505B Kanun Keseksaan berikutan kenyataan beliau terhadap Tunku Ismail.

Nazri berkata, KPN melakukan tindakan yang betul dan beliau bersedia disiasat apabila mencabar Tunku Mahkota Johor (TMJ) kerana beliau  'tidak tertakluk kepada undang-undang'.

Ahli Parlimen Padang Rengas itu dipanggil kerana meminta supaya TMJ tidak campur tangan dalam politik kecuali rela dirinya dikritik dan juga tertakluk kepada undang-undang.

Kata Nazri, kerabat diraja tidak sepatutnya mencampuri urusan politik kerana "kami yang melindungi kerabat diraja."

Beliau merujuk kenyataan Tunku Ismail melalui halaman Johor Southern Tigers Facebook pada 5 Jun, di mana TMJ membidas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kerana tidak menghadiri dialog bagi menjelaskan isu negara.

Susulan itu, Tunku Ismail membalas dengan memuatnaik video senyap dengan hanya reaksinya memberi isyarat yang kemudiannya membawa kepada 'perang mulut' yang berterusan di antara Nazri dan TMJ.

TMJ , Nazri Aziz , Khalid Abu Bakar

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel