“Saya Masih Presiden MIC” - Palanivel - Semasa | mStar

“Saya Masih Presiden MIC” - Palanivel

Datuk Seri G. Palanivel
PETALING JAYA: Presiden MIC menggesa anggota parti supaya tidak tertipu dengan cerita penggantungan ahli.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebooknya pada Selasa, Datuk Seri G. Palanivel menegaskan bahawa beliau masih lagi Presiden MIC.

Palanivel berkata beliau geli hati apabila membaca kenyataan Datuk Seri Dr Subramaniam, yang mendakwa bahawa beliau kini merupakan pemangku presiden MIC.

Dakwaan tersebut dibuat atas dasar bahawa Palanivel telah kehilangan keahliannya dalam MIC dalam mengemukakan permohonan semakan kehakiman terhadap arahan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

"Biar saya membuat menjelaskan sejelas-jelasnya bahawa saya adalah presiden MIC dan tidak boleh timbul sebarang keraguan mengenai perkara ini.

"Mahkamah Tinggi telah memutuskan untuk tidak membenarkan permohonan semakan kehakiman dan dengan itu, arahan daripada ROS tidak dibatalkan.

"MIC telah menjalankan hak membuat rayuan dalam undang-undang dan telah membuat rayuan terhadap keputusan itu.

"Kami akan memfailkan penggantungan terhadap arahan RoS 'sementara menunggu rayuan itu," kata Palanivel.

Beliau berkata Dr Subramaniam dan yang lain-lain telah memanipulasi arahan daripada RoS untuk motif tersembunyi yang mementingkan diri mereka sendiri.

Tambahnya, mengikut amalan yang betul, mana-mana mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) perlu dilakukan mengikut peruntukan perlembagaan MIC.

"Bagaimanapun, Subra, untuk tujuan mendapat kuasa dan kawalan dalam MIC secara tidak sah, memanggil satu mesyuarat yang dipanggil mesyuarat ‘kecemasan’ CWC.

"Notis untuk mesyuarat haram tersebut telah dikeluarkan oleh ahli-ahli yang dipanggil CWC interim 2009 dan bukan oleh setiausaha agung MIC," kata Palanivel.

Beliau berkata perlembagaan MIC dengan jelas memperuntukkan bahawa mana-mana mesyuarat CWC hendaklah dipanggil oleh Setiausaha Agung parti.

"Oleh itu, semua mesyuarat yang dipanggil oleh Subra dan yang lain-lain adalah menyalahi undang-undang, batal dan tidak sah, kerana ia secara langsung melanggar perlembagaan MIC," kata Palanivel.

Tambahnya, sebaik sahaja keputusan itu disampaikan oleh Mahkamah Tinggi pada Selasa, Subramaniam dan yang lain-lain yang telah mengeluarkan notis lain bertujuan mengadakan mesyuarat tergempar CWC interim, dan mesyuarat itu telah ditetapkan pada hari yang sama.

"Sedangkan perlembagaan interim CWC MIC yang dipimpin oleh Subra sendiri tidak selaras dengan peruntukan perlembagaan MIC.

"Memandangkan notis tersebut adalah melanggar perlembagaan MIC, saya segera mengeluarkan memo bertarikh 15 Jun (Selasa) kepada semua ahli CWC MIC, pemimpin MIC di peringkat negeri, bahagian dan cawangan bahawa notis tersebut tidak sah dan mesyuarat yang dijadualkan akan dibatalkan, "kata beliau.

Palanivel berkata kerana mereka tidak mematuhi memo, dia tidak mempunyai pilihan melainkan menggunakan kuasanya di bawah perlembagaan MIC untuk menggantung semua mereka yang bertanggungjawab memanggil mesyuarat tidak sah itu.

Pada Selasa, Subramaniam berkata Palanivel telah dipecat daripada menjadi ahli parti itu apabila dia mengemukakan keputusan RoS ke mahkamah tanpa pengesahan daripada CWC.

Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin menolak dua permohonan semakan kehakiman yang difailkan oleh empat pemimpin MIC dan pengarah strategiknya.

Palanivel, naib presiden Datuk S. Sothinathan dan Tan Sri S. Balakrishnan, bekas Setiausaha Agung A. Prakash Rao dan pengarah strategiknya AK Ramalingam memfailkan permohonan berhubung dengan arahan ROS untuk parti mengadakan pemilihan baru.

Mereka memohon pengisytiharan bahawa keputusan mesyuarat agung tahunan MIC pada 30 Nov, 2013, adalah sah dan boleh dikuatkuasakan.

Hakim Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) Asmabi Mohamad berkata tidak ada sebab bagi mahkamah untuk campur tangan dengan keputusan ROS itu kerana ia tidak dicemari oleh prinsip penyelewengan, tidak munasabah dan tidak rasional.

Hakim Asmabi mengekalkan keputusan ROS bagi parti mengadakan pilihan raya semula di semua peringkat (cawangan dan bahagian) termasuk jawatan presiden.

Terdahulu pada Selasa, Palanivel mengeluarkan satu kenyataan yang mengatakan beliau telah menggantung Dr Subramaniam, Naib Presiden MIC Datuk M. Saravanan dan 12 ahli CWC 2009 yang lain keraba menentang arahannya untuk mengadakan mesyuarat.

Dr Subramaniam mendakwa bahawa perintah Palanivel tidak lagi mempunyai apa-apa kesan ke atas parti atau jawatankuasa itu.


Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ulat tiket: Jangan beli!