Nazri Sedia Disiasat Kerana 'Mencabar' TMJ

Nazri Aziz

PETALING JAYA: Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz bersedia disiasat polis apabila mencabar Tunku Mahkota Johor (TMJ) dengan mengatakan beliau "tidak tertakluk kepada undang-undang".

"Saya tidak tertakluk kepada undang-undang. Kita perlu benarkan proses ini diteruskan. Apabila ada laporan daripada pihak awam, jadi seharusnya Ketua Polis Negara menjalankan tugasnya," kata Nazri.

Beliau berkata demikian sebagai maklum balas kepada kenyataan Tan Sri Khalid Abu Bakar pada Isnin mengenai siasatan yang dijalankan terhadapnya mengikut Seksyen 505B Kanun Keseksaan berikut kenyataan beliau terhadap Tunku Ismail.

Sabtu lalu, Nazri meminta supaya TMJ tidak campur tangan dalam politik kecuali rela dirinya dikritik dan juga tertakluk kepada undang-undang.

Kata Nazri, kerabat diraja tidak sepatutnya mencampuri urusan politik kerana "kami yang melindungi kerabat diraja."

Beliau merujuk kenyataan Tunku Ismail melalui halaman Johor Southern Tigers Facebook pada 5 Jun, di mana TMJ membidas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kerana tidak menghadiri dialog bagi menjelaskan isu negara.

Susulan itu, Tunku Ismail membalas dengan memuatnaik video senyap dengan hanya reaksinya memberi isyarat.

Ditanya mengenai perkara itu, Nazri berkata: "KPN betul apabila menyatakan ia perlu disiasat."

Pada Isnin, sebagai tindak balas terbaharunya terhadap kenyataan TMJ bahawa dirinya 'bukan Tuhan', Nazri mengulangi pendiriannya bahawa dalam sistem Raja Berperlembagaan, kedudukan kerabat adalah di atas politik.

"Pertamanya, tidak ada orang Islam yang akan mendakwa diri mereka sebagai Tuhan. Saya seorang Muslim. Tuhan saya ialah Allah.

"Oleh kerana raja-raja dilindungi oleh undang-undang, adalah sukar bagi kita untuk bertindak balas tanpa masalah.

"Rakyat biasa boleh mengkritik ahli-ahli politik, kerana kita boleh mempertahankan diri kita.

"Tetapi kerabat adalah di atas politik. Mereka dilindungi di bawah undang-undang. Apabila mereka mengkritik, sukar bagi kita untuk bertindak balas kerana undang-undang yang melindungi mereka.

"Dan, sebagai putera mahkota yang suatu hari nanti akan menjadi Sultan, adalah lebih baik untuk beliau kekal di atas politik.

"Beliau tidak boleh dilihat sebagai mengambil peranan tertentu," kata Nazri.

Mengenai kritikan terhadap Perdana Menteri kerana tidak menghadiri dialog awam untuk membincangkan hal ehwal semasa, Nazri berkata: "Rakyat biasa boleh mengkritik tetapi tidak kerabat."
TMJ, Nazri Aziz, Ketua Polis Negara

Artikel Sebelum

1MDB Nafi Dakwaan Tun Mahathir

Artikel Berikut

Artikel Lain