Etnik Tamil Myanmar Turut Dipedaya Ejen Penyeludupan - Semasa | mStar

Etnik Tamil Myanmar Turut Dipedaya Ejen Penyeludupan

Etnik Tamil tidak dapat status pelarian.
KUALA LUMPUR: Etnik Tamil dari Myanmar turut menjadi mangsa apabila kurang dikenali dalam krisis penyeludupan manusia dan keadaan itu menjadi semakin teruk apabila mereka tidak diiktiraf sebagai pelarian.

Orang Tamil yang sebagian besar beragama Hindu dan Kristian merupakan keturunan penanam padi di Thaton dan Bhamo daerah Myanmar.

Mereka juga ditipu oleh ejen penyeludupan manusia yang memancing dengan janji dan gaji bulanan sebanyak RM3,500 di Malaysia.

Tetapi mereka akhirnya ditempatkan di dalam bot yang sama dengan Rohingya dan pendatang Bangladesh, belayar sehingga dua minggu tanpa makanan dan selepas itu diseksa di kem transit di sempadan Thailand dan Malaysia.

Ramai daripada mereka menjual harta untuk membayar ejen tetapi akhirnya terikat sebagai hamba dalam sindiket tersebut dengan menghantar mereka ke tapak pembinaan di Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

Kebanyakan mereka yang ditemubual tidak pandai berbahasa Tamil, tetapi lebih selesa berkomunikasi dalam bahasa Burma.

S. Parimala, 21, berkata ramai antara mereka meninggalkan rumah sebelum tentera junta mengumumkan pengeluaran kad pengenalan pada pertengahan tahun lepas.

"Kami tidak mendapat taraf kerakyatan tetapi pejabat UNHCR enggan memberikan kita status pelarian," katanya ketika ditemui di tapak pembinaan di lokasi yang tidak didedahkan di Alor Setar, Kedah, Ahad.

Beliau berkata kira-kira 110 Myanmar Tamil kini ditempatkan di tapak pembinaan dan hidup dalam keadaan kotor.

"Kami berhubung dengan satu sama lain. Kumpulan pertama tiba sebagai orang hanyut pada bulan Januari 2013 dan orang yang terakhir, kira-kira 10 bulan lalu.

"Kami melintasi sempadan melalui trek hutan sebelum ejen tempatan dipanggil Yazid menghantar kami ke tapak pembinaan di kereta dan van dari perhentian tertentu merentasi sempadan," katanya.

Parimala berkata etnik Tamil mengalami penyeksaan yang sama dan penyalahgunaan seperti Rohingya.

"Saya terpaksa melakukan hubungan seks dengan seorang lelaki dari kampung saya di kem transit dan empat anggota tentera kejam sindiket menonton kami.

"Saya kehilangan semua maruah saya tetapi lelaki itu berkahwin dengan saya setelah kami tiba di Malaysia. Kami sekarang mempunyai seorang anak perempuan berusia dua tahun di pondok kecil ini, "katanya.

Seorang lagi warga asing, James Kanna, 31 berkata: "Saya telah ditipu bahawa boleh masuk ke negara ini secara sah."

Katanya, percubaan untuk mendapatkan status pelarian juga ditolak.

"Saya tidak pernah melihat anak saya selama setahun dan saya tidak fikir saya boleh melihatnya lagi. Dia mungkin fikir saya sudah mati, "kata duda yang meninggalkan anaknya dengan jiran.

K. Segar, 22, berkata mereka telah diperdagangkan ke Malaysia oleh individu berusia antara 20 dan 31 tahun.
Etnik Tamil

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain