Pelancong Berbogel Di Puncak Gunung Kinabalu Minta Maaf Atas Tindakan Bodoh - Semasa | mStar

Pelancong Berbogel Di Puncak Gunung Kinabalu Minta Maaf Atas Tindakan Bodoh

PETALING JAYA: Pelancong British yang dihantar pulang dari Malaysia selepas mengaku bersalah berbogel di Gunung Kinabalu meminta maaf atas perkara tersebut di kediamannya, pada Ahad.

Eleanor Hawkins, 23, merupakan salah seorang daripada empat pelancong asing yang dihantar pulang selepas mengaku bersalah dan menjalani hukuman penjara serta denda.

"Saya tahu tingkah laku saya bodoh dan kesalahan tersebut telah memberi keburukan kepada rakyat tempatan Sabah. Untuk itu, saya meminta maaf, " katanya dalam satu kenyataan di luar rumahnya di Draycott, England, seperti dilaporkan AFP pada Ahad.

Ibunya Ruth menambah: "Dia tahu apa yang dia lakukan adalah salah dan kurang ajar dan dia sudah menerima hukuman daripada pihak berkuasa Malaysia."

Empat ditahan awal minggu lalu pada minggu kejadia gempa bumi yang mengorbankan 18 orang di Gunung Kinabalu.

Mereka masing-masing didenda RM5,000 oleh Mahkamah Sesyen Jumaat lepas dan dijatuhi hukuman penjara tiga hari bermula dari ketika mereka ditangkap pada Selasa.

Mereka juga secara automatik dihalang kembali ke Malaysia di bawah undang-undang Imigresen negara.

Mereka dianggap di bawah Seksyen 8 Akta Imigresen 1959/1963 di mana Ketua Pengarah Imigresen boleh mengklasifikasikan mana-mana bukan warganegara sebagai pendatang yang dilarang memasuki negara ini.

Individu lain yang didapati bersalah adalah adik-beradik Kanada Lindsey, 22, dan Danielle Pertersen, 23, dan rakyat Belanda Dylann Snel.

Mereka adalah antara 10 pelancong yang berpelakuan tidak sopan di atas gunung itu pada 30 Mei.

Perbuatan itu dianggap sebagai pencabulan gunung yang dianggap suci bagi masyarakat Kadazandusun asli.

Pegawai undang-undang juga berkata Sabah mempunyai kuasa imigresen untuk menghalang mereka daripada memasuki negeri itu selama-lamanya jika kerajaan negeri mengisytiharkan mereka persona non grata (orang yang tidak diingini).
Gunung Kinabalu

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain