Dua Pendaki Mengaku Berbogel - Semasa | mStar

Dua Pendaki Mengaku Berbogel

Dua daripada empat pendaki warga asing yang didakwa berbogel di atas Gunung Kinabalu ditahan reman selama empat hari sehingga 13 Jun ini. -ZULAZHAR SHEBLEE/THE STAR

KOTA KINABALU: Dua daripada empat pelancong warga asing yang ditahan polis baru-baru ini mengaku berbogel ketika berada di atas puncak Gunung Kinabalu.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, pengakuan berkenaan sudah direkodkan namun beliau tidak mendedahkan identiti dua yang berkenaan.

"Mereka juga memberitahu kita mengenai seorang lagi individu yang berbogel bersama mereka," katanya.

Sehingga kini polis mereman empat pendaki dan pihak keselamatan masih memburu enam lagi yang dikatakan turut berbogel di atas gunung yang dianggap suci oleh penduduk tempatan itu.

Selain berbogel mereka turut didakwa membuang air kecil di atas Gunung Kinabalu pada 30 Mei lalu.

Gambar mereka kemudiannya dimuat naik di media sosial sehingga menjadi viral.

Suku Kadazandusun Sabah menyifatkan perbuatan kumpulan pendaki itu sebagai mencemarkan tempat suci.

Terdahulu mahkamah majistret di sini memerintahkan empat pelancong asing direman empat hari mulai Rabu sehingga 13 Jun ini.

Perintah itu dikeluarkan Majistret Dzulhelmi Yunus terhadap dua beradik lelaki warga Kanada dan dua wanita - warga British dan Belanda.

Mereka berusia lingkungan 20 hingga 33 tahun.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 294 (a) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga tiga bulan atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Gunung Kinalu , Pelancong Bogel

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Hotel di Makkah hangus dijilat api

Nala ucap selamat tinggal kepada Sala