Mi Segera Jenama Maggi Di Negara Ini Tidak Diimport Dari India - Semasa | mStar

Mi Segera Jenama Maggi Di Negara Ini Tidak Diimport Dari India

Gambar hiasan.

KUALA LUMPUR: Mi segera jenama Maggi yang dijual di negara ini dikeluarkan oleh kilang dalam negara dan tidak diimport dari India, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Menurut beliau, verifikasi dilakukan kementerian ke atas program jaminan keselamatan makanan dilaksanakan kilang yang mengeluarkan mi segera itu mendapati pengurusan kilang telah mengambil segala langkah perlu untuk memastikan makanan yang dihasilkan adalah selamat.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan pada Rabu bagi mengulas isu pengharaman sementara penjualan mi segera jenama Maggi di India seperti yang dilaporkan beberapa media cetak dan elektronik semenjak kebelakangan ini.

Pengharaman sementara itu dibuat pihak berkuasa di India susulan penemuan kandungan logam berat plumbum melebihi had dibenarkan oleh undang-undang negara itu dalam mi segera jenama berkenaan.

Dr Noor Hisham berkata hasil pemantauan dijalankan kementerian terhadap mi segera pelbagai jenama di pasaran tempatan termasuk yang diimport mendapati bahawa tiada sampel dikesan mengandungi plumbum melebihi paras yang dibenarkan di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Sehubungan itu, beliau berkata orang ramai tidak perlu khuatir kerana aktiviti pemantauan dan penguatkuasaan keselamatan makanan sentiasa dijalankan bagi memastikan makanan di pasaran adalah selamat.

mi segera , maggie

Artikel Berikut

Projek Langat 2 Dijangka Siap 2019

Lebih Artikel

PFA gantung jawatan presiden