Guna Drone Untuk Nilai, Peta Kawasan Bencana - Semasa | mStar

Guna Drone Untuk Nilai, Peta Kawasan Bencana

Satu unit drone milik Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KMM) membuat percubaan terbang di lereng Gunung Kinabalu bagi mengenal pasti runtuhan dan kerosakan di seluruh kawasan Taman Kinabalu berikutan gempa bumi. Drone yang membuat penerbangan sulung itu mampu terbang selama dua jam tanpa henti. -fotoBERNAMA

KUNDASANG: Kementerian Komunikasi dan Multimedia bekerjasama dengan Malaysian Emergency Response System (MERS 999) melakukan tinjauan dan pemetaan ke atas kawasan yang terjejas akibat gempa bumi Jumaat lepas dengan menggunakan unit UAV (kenderaan udara tanpa pemandu) atau 'drone'.

Menterinya Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata drone yang digunakan dalam proses itu berkapasiti tinggi yang boleh melakukan penerbangan sehingga dua jam.

"Pada hari ini, kita akan uji satu daripada cara hendak buat penilaian kerosakan yang berlaku di kawasan ini dan kita akan menggunakan UAV drone untuk membuat perkara itu.

"Kita ada membawa tiga buah drone berkapisiti tinggi yang boleh terbang selama dua jam untuk membuat tinjauan dan melihat secara langsung melalui monitor yang disediakan dengan resolusi definisi tinggi," katanya dalam sidang media di pusat operasi di Taman Kinabalu, di sini pada Rabu.

Ahmad Shabery juga sempat menyaksikan demonstrasi operasi penerbangan drone yang dilakukan di pekan Kundasang pagi ini.

Sementara itu, pengarah Projek MERS 999 TM Roznah Anas berkata alat yang dilengkapi sistem kamera itu mampu merakamkan gambar dari udara dengan jelas bagi membuat penilaian dengan lebih efisien.

Selain itu, drone berkenaan juga mampu diterbangkan dalam keadaan kelajuan angin maksimum iaitu 40 knot.

"Drone yang kami bawa ini bukan untuk kegunaan rekreasi. Drone ini memang digunakan untuk tujuan operasi SAR, sedangkan orang yang hendak mengendalikan drone ini juga perlu ada kemahiran yang tinggi.

"Dari segi jarak pula, drone ini mampu mencapai jarak kawalan sehingga 10 kilometer, cuma dalam keadaan hujan dan kabus tebal kami tidak boleh menerbangkan drone ini," katanya.

Roznah berkata hasil rakaman drone berkenaan akan diserahkan kepada kerajaan negeri dan pengurus taman-taman negara Sabah untuk menilai kerosakan yang dialami daerah Ranau akibat gempa bumi itu.

Bagaimanapun, katanya, setakat ini tiada sebarang tempoh ditetapkan bagi proses penilaian itu memandangkan ia bergantung kepada keadaan cuaca.

Gunung Kinabalu

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pelancong Bogel Direman 4 Hari

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain