Gempa Sabah: Kenangan Robbie Diabadikan Dalam Dokumentari - Semasa | mStar

Gempa Sabah: Kenangan Robbie Diabadikan Dalam Dokumentari

Robbi Sapinggi.

PETALING JAYA: Walaupun malim gunung, Robbi Sapinggi sudah pergi buat selama-lamanya, namun dia akan terus 'hidup' dalam sebuah dokumentari yang dihasilkan pengarah filem dari Sabah, Cath Jayasuriya.

Dokumentari pendek bertajuk 'Dusty's Trail: Summit of Borneo' merupakan projek 2013 yang menonjolkan perjalanan kehidupan anak lelaki Jayasuriya yang bergelut dengan penyakit distrofi otot Duchenne (DMD).

DMD adalah sejenis penyakit otot dimana otot menjadi lemah disebabkan sistem badan yang tidak dapat menghasilkan protein kepada otot yang dihidapi seorang daripada 3,500 kanak-kanak lelaki di dunia.

Robbi terlibat dalam sebahagian daripada dokumentari itu di mana beliau memainkan peranan penting pada empat tahun lalu dalam membimbing para pendaki dari seluruh dunia yang menyertai Ekspedisi Gunung Kinabalu.

Ekspedisi tersebut merupakan satu acara amal untuk mengumpul dana bagi meningkatkan kesedaran mengenai penyakit DMD.

Sebagai individu yang bertanggungjawab sebagai malim gunung setiap tahun, Robbi pernah terlibat dalam acara pendakian tahunan Coalition Duchenne, yang menyaksikan penyertaan 110 pendaki pada tahun lalu.

"Robbi menyokong pendakian amal saya dan beliau memahami mengapa saya melakukannya," kata Jayasuriya, 52.

Anak lelakinya, Dustry Brandom turut bersedih apabila tidak dapat bertemu dengan individu yang kehebatannya hanya didengari sejak 2011.

"Saya sentiasa mahu mendaki dengan anak-anak saya tetapi anak lelaki sulung saya, Dusty tidak boleh menyertainya. Oleh sebab itu, saya memutuskan untuk mewujudkan Ekspedisi Gunung Kinabalu deminya dan juga kanak-kanak lelaki yang menghidap DMD," kata Jayasuriya.

Mengimbau kembali kenangan bersama Robbi, keluarga tersebut akan menonton semula dokumentari tersebut terutamanya babak Robbi menyanyikan lagu Tinggi Tinggi Kinabalu bersama bapanya, Sapinggi Ladsou.

"Ia membuatkan kami tersenyum. Robbi seorang yang suka berjenaka," kata Jayasuriya yang mendaki Gunung Kinabalu sebanyak lapan kali.

Robbi Sapinggi , dokumentari , DMD

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain