Bebas Dari Penjara, Wanita Didakwa Tanggal Baju Ditahan Di Wad Psikiatri - Semasa | mStar

Bebas Dari Penjara, Wanita Didakwa Tanggal Baju Ditahan Di Wad Psikiatri

KUALA LUMPUR: Wanita berusia 32 tahun yang didakwa menanggalkan pakaian di Jalan Petaling di sini baru-baru ini dibebaskan dari Penjara Kajang selepas diikat jamin dan dibawa oleh saudaranya ke hospital Sungai Buloh untuk penilaian psikiatri.

Persana Avril Sollunda sebelum ini pernah dimasukkan ke wad di sebuah hospital psikiatri di Kota Kinabalu.

Pada Selasa, doktor sekali lagi menasihatkan keluarganya agar dia dimasukkan ke wad psikiatri. Dia ditahan sekitar pukul 5.30 petang.

Terdahulu pada Selasa, Majistret Siti Radziah Kamaruddin membenarkan Sollunda dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM7,000.

Dia juga dikenakan dua syarat iaitu menyerahkan pasportnya kepada mahkamah dan melapor diri di balai polis berhampiran sekali setiap dua minggu.

Siti Radziah juga mengarahkan wanita dari Sabah itu supaya tidak meninggalkan Semenanjung.

Adik Sollunda, Michael telah membayar wang ikat jamin tersebut.

Tertuduh, yang memakai kot hitam labuh, skirt pendek dan kasut but dikerumuni ramai wartawan. Dia kelihatan keliru dan tidak sihat.

"Tidak, tidak, tidak. Jangan buat begitu, jangan buat begitu," katanya selepas jurugambar mengambil gambarnya.

Ditanya bagaimana keadaanya selepas ditahan selama seminggu, dia berkata: "Ia merupakan masa yang sangat sibuk."

Sollunda memberikan jawapan 'membunuh' tidak bijaksana ketika bercakap dengan wartawan.

"Ia akan mewujudkan perang di antara negara lain...ratu England berada di sini untuk mengadakan perbincangan dengan Permaisuri Agung," katanya.

Sollunda, pekerja spa dan model separuh masa, dihadapkan ke Mahkamah Majistret pada 28 April kerana menanggalkan pakaian di khalayak ramai selepas gagal menjelaskan bil di sebuah kedai nasi ayam.

Dia tidak dibenarkan diikat jamin tanpa kehadiran penjamin.

Sollunda didakwa melakukan perbuatan lucah di khalayak ramai selepas video seorang wanita yang menanggalkan baju dan coli menjadi viral di media sosial.

Pertuduhan dibacakan pada Selasa tetapi Sollunda mengekalkan pengakuan tidak bersalah.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya N. Joy Jothi menggesa mahkamah mengenakan ikat jamin RM10,000 dengan dua penjamin atas alasan dia mungkin meninggalkan Semenanjung.

Walau bagaimanapun, peguamnya Muhammad Nor Izzat Nordin merayu jumlah ikat jamin dikurangkan kepada RM1,000 kerana ia merupakan kesalahan kecil.

Mahkamah menetapkan 29 Mei ini untuk sebutan semula.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel