Polis Siasat, Kesan 'Ayahanda Raja Provokasi' - Semasa | mStar

Polis Siasat, Kesan 'Ayahanda Raja Provokasi'

KUALA LUMPUR: Polis sedang menyiasat dan mengesan individu tidak bertanggungjawab yang memuat naik gambar dan kenyataan di laman sosial Facebook yang didakwa berunsurkan penghinaan terhadap agama Hindu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, siasatan itu melibatkan gambar yang dimuat naik dan komen di akaun Facebook berkenaan.

"Siapa pun dia, kita akan siasat dan ambil tindakan," katanya pada sidang media selepas majlis sambutan Hari Polis Ke-208 bertemakan bertemakan Polis dan Masyarakat Berpisah Tiada' di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di sini, Rabu.

Seorang pemilik akaun 'Ayahanda Raja Provokasi' pada Isnin lalu telah memuat naik gambar patung tuhan Hindu, Murugan di Batu Caves yang diubah suai menggunakan teknik grafik bagi menggambarkan ia diletupkan, serta mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman.

Berikutan tindakan tidak bertanggungjawab itu, Pemuda MIC pada Selasa membuat laporan polis kerana mendakwa perbuatan tersebut berunsurkan penghinaan terhadap agama Hindu.

Ketua Penerangan Media Baharu Pemuda MIC Kebangsaan, P. Punithan berkata, laporan dibuat di Ibu Pejabat Polis (IPD) Dang Wangi yang disertai 20 ahli jawatankuasa Pemuda MIC bagi menyatakan rasa tidak puas hati terhadap paparan yang berbaur perkauman terhadap penganut agama Hindu dan kaum India.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta

Maut terlebih makan durian