Pas Sempadan Format Buku Dilancar Hari Ini - Semasa | mStar

IKLAN

IKLAN

Pas Sempadan Format Buku Dilancar Hari Ini

Pas Sempadan baharu yang akan dilancarkan Menteri Dalam Negeri sempena Hari Imigresen pada Isnin.

PETALING JAYA: Pas sempadan untuk kegunaan rakyat Malaysia yang berulang alik ke Thailand dilancarkan dalam format baharu berbentuk buku pada Isnin.

Pelancaran itu disempurnakan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sempena sambutan Hari Imigresen 2014 di Ibu Pejabat Jabatan Imigresen, Putrajaya. Acara itu disertai Ketua Pengarah Imigresen yang baharu, Datuk Mustafa Ibrahim.

Mstar Online dalam laporan eksklusifnya pada Ogos lalu menyiarkan tentang pengeluaran pas sempadan Malaysia-Thailand dalam bentuk buku yang lebih berkualiti dan menyerupai pasport Malaysia, dijangka bermula September.

IKLAN

Dokumen perjalanan terhad ini dikeluarkan kepada warganegara Malaysia yang lahir atau bermastautin tetap melebihi setahun di negeri Kedah, Kelantan, Perlis dan daerah Hulu Perak.

Bayaran yang dikenakan sebanyak RM10 dan tempoh sah laku selama setahun.

Pas sempadan sebelum ini dikeluarkan dalam bentuk sekeping kertas, yang mudah rosak akibat dilipat atau terkena air.

Jika pasport Malaysia yang merupakan dokumen perjalanan antarabangsa berwarna merah, pas sempadan baru ini pula akan berwarna biru.

Ahmad Zahid (kanan) menunjukkan pas sempadannya pada Sambutan Hari Imigresen 2014 di Putrajaya. Turut serta Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Mustafa Ibrahim (kiri). Foto MOHD SAHAR MISNI / THE STAR

Di kulit hadapan pas ini juga akan menyerupai seperti pasport, mempunyai lambang Jata Negara dengan perkataan “Malaysia” selain tertulis perkataan “Pas Sempadan” berwarna emas.

Mstar Online melaporkan bahawa penggunaan buku pas sempadan ini bertujuan untuk mempertingkatkan kualiti dan ciri keselamatan dokumen perjalanan sementara selain memudahkan pemeriksaan imigresen di pintu masuk sempadan.

Pembaharuan pada pas sempadan baharu ini turut dilengkapi dengan muka surat depannya mempunyai nombor bercirikan ‘Machine Readable Zone’ (MRZ) di mana ia tidak boleh dijadikan pendua (duplicate) untuk pemohon lain.

Ciri MRZ digunakan oleh kebanyakan pasport antarabangsa untuk pemeriksaan maklumat peribadi yang mengikut standard Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO).

Selain pelancaran buku pas sempadan, Hari Imigresen 2014 yang disambut pada 1 Disember akan menyaksikan pelbagai aktiviti seperti hari bertemu pelanggan, karnival kerjaya dan pameran oleh vendor-vendor yang bekerjasama dengan Jabatan Imigresen.

Antara lain ialah persembahan pancaragam, kawad senyap termasuk pertunjukan daripada Pasukan Kawalan Khas (PKK) dan Grup Taktikal Khas (GTK) Imigresen.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pastikan Pemilihan Majlis Peguam Bersih

IKLAN

IKLAN

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rafizi luah kecewa pada siapa?

Hadiah Krismas 'Jho Low' melucukan