Keputusan Rujuk Ahmad Maslan Ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Ditangguhkan

Ahmad Maslan.
KUALA LUMPUR: Keputusan untuk merujuk Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan ke Jawatankuasa Hak dan Kebabasan Parlimen atas dakwaan cuba mengelirukan Dewan Rakyat berhubung kenyataannya mengenai bon melibatkan hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ditangguhkan. 

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata keputusan tersebut terpaksa dibuat kerana Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli tidak hadir di Parlimen pada Isnin, walaupun Speaker telah bersedia untuk mengumumkan keputusan beliau. 

"Apabila saya telah bersedia untuk mengumumkan keputusan, Pandan (Rafizi) tidak hadir. Saya telah menerima dokumen berkaitan daripada Kementerian Kewangan. 

"Ini satu contoh, kita sering mempersoalkan mengapa menteri dan timbalan menteri tidak hadir di Dewan Rakyat, namun hari ini ada Ahli Parlimen sendiri yang tidak hadir," kata Pandikar. 

Rabu lalu, Rafizi telah memfailkan usul, untuk merujuk Ahmad Maslan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan kerana didakwa memberikan kenyataan yang cuba mengelirukan Dewan Rakyat berhubung surat sokongan kerajaan kepada pemegang bon melibatkan hutang 1MDB berjumlah AS$3 bilion. 

Ahmad Maslan, dalam sidang media selepas itu berkata, beliau telah menghantar semua dokumen yang diperlukan kepada Speaker dan berharap Rafizi juga akan melakukan perkara yang sama. 

"Saya telah menyerahkan semua dokumen yang menerangkan mengenai perbezaan mengenai surat jaminan dan surat sokongan. 

"Jika Rafizi ada dokumen yang dapat mempertikaikan apa yang saya katakan, saya harap beliau juga boleh menghantarnya," katanya. 

"Aset syarikat bernilai RM51 bilion, dan ini lebih daripada beban hutang yang ditanggung. 

"Apabila tiba masanya, mereka akan dapat membayar semula hutang tersebut tanpa bantuan kerajaan Persekutuan," katanya sambil menambah kerajaan tidak akan campur tangan sekiranya syarikat tahap penstrukturan semula. 


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain