17 Ekor Burung Spesis Dilindungi Dirampas Dalam Serbuan

Lai (kiri) menyerahkan anak burung enggang kepada Nickson.
IPOH: Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Perak merampas 17 ekor burung daripada spesis yang dilindungi bernilai kira-kira RM20,000.

Rampasan dilakukan daripada seorang lelaki yang bekerja sendiri di Batu Kurau, Kerian.

Pengarah Perhilitan negeri Fakhrul Hatta Musa berkata burung-burung yang dirampas adalah jenis Murai Batu (7), sayap biru (3), sayap hijau (5), seekor burung lureh leher dan seekor Tiong Mas.

Kesemua spesis burung ini ditemui berikutan serbuan yang dijalankan di rumah lelaki itu di Kampung Air Hitam Jelai, tengah hari Selasa.

"Pegawai kami telah memantau tempat ini kira-kira seminggu.

"Siasatan kami menunjukkan bahawa lelaki berusia 50 tahun itu tidak mempunyai dokumen rasmi untuk memelihara burung-burung berkenaan," katanya dalam satu kenyataan, Rabu.

"Kami percaya burung itu akan dijual di pasaran," kata beliau sambil menambah burung-burung, bersama dengan sangkar telah dibawa ke pejabat Perhilitan di Selama.

Fakhrul Hatta berkata lelaki itu boleh didakwa di bawah Seksyen 60 (1)(a) dan 68(1)(a) Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010.

Bagi Seksyen 60 (1)(a), pesalah boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 atau penjara tidak lebih dari dua tahun atau kedua-duanya.

Jika didapati bersalah di bawah Seksyen 68 (1)(a), pesalah boleh dikenakan denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya.

Di Sibu, anak burung enggang yang ditangkap oleh seorang pemilik rumah di Jalan Pedada dipercayai telah dipelihara sebagai haiwan kesayangan sebelum terlepas. 

Jurucakap Jabatan Perhutanan Sarawak pada Rabu berkata, ini berdasarkan ekor compang-camping burung tersebut.

"Jika di hutan liar, ekor burung itu adalah seperti yang didapati di negara asalnya. Tetapi ekornya adalah compang-camping, seperti disimpan di dalam sangkar," katanya kepada pemberita pada majlis penyerahan burung oleh pencinta alam semula jadi, Lai Lee Siew kepada warden hidupan liar Nickson Yusuf Robin.


Anak burung enggang itu ditangkap di rumah apabila ia terbang ke tingkat satu pada Khamis lepas.

Pemilik rumah kemudian menyerahkan burung itu kepada Lai, pemegang sijil berlesen untuk menangkap haiwan dan burung eksotik, termasuk spesies yang dilindungi.

Jurucakap itu menambah, burung itu akan dihantar ke Pusat Hidupan Liar Matang di Kuching untuk pemulihan.

Sesiapa yang ditangkap memiliki burung itu, yang disenaraikan di bawah Ordinan Perlindungan Hidupan Liar 1998, boleh dikenakan denda sehingga RM25,000 dan penjara dua tahun.

Ditanya mengenai populasi spesies, jurucakap itu berkata jabatannya kini sedang menentukan angka, termasuk yang enam spesies lain yang terdapat di negeri ini.

Beliau menggesa orang ramai melaporkan kepada jabatan itu jika mereka tahu sesiapa menyimpan atau menjual spesies binatang dan burung yang dilindungi dengan menghubungi 084-337444.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain