Pemandu Teksi Kini 'Mata', 'Telinga' Polis - Semasa | mStar

Pemandu Teksi Kini 'Mata', 'Telinga' Polis

KUALA LUMPUR: Pemandu teksi kini akan membantu polis dalam usaha membanteras jenayah menerusi kerjasama strategik yang dirangka sesuai dengan perubahan lanskap serta cabaran berhubung isu keselamatan dan jenayah di negara ini.


Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, inisiatif tersebut kini menjadi kenyataan hasil jaringan di antara Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Syarikat MyTeksi Sdn Bhd.

"Pemandu teksi ada di mana-mana, merata-rata. Di tempat tak ada polis pun mereka ada.

"Jadi kita ingin gunakan kehadiran mereka ini untuk sama-sama membantu membanteras jenayah, khususnya di Lembah Klang," katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran Kolaborasi Strategik PDRM bersama MyTeksi di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, di sini, Rabu.

Khalid berkata, kerjasama ini akan memperlihatkan pemandu teksi yang berdaftar dengan MyTeksi bertindak sebagai mata dan telinga PDRM dalam mencegah jenayah melalui penyaluran maklumat jenayah dan kemalangan jalan raya.

Sebelum ini, MyTeksi hanya dikenali sebagai satu aplikasi pada telefon pintar untuk memudahkan pengguna mendapatkan perkhidmatan teksi.

"Selain membantu penumpang, ia turut memudahkan pemandu teksi untuk menghubungi Bilik Gerakan IPD terdekat apabila sesuatu insiden jenayah atau kemalangan berlaku.

"Pemandu teksi yang terlibat telah diberi pendedahan mengenai aspek keselamatan melalui sesi taklimat dan penerangan supaya mereka lebih memahami peranan dan tanggungjawab di bawah kolaborasi ini," katanya.

Beliau berkata, setakat ini terdapat lebih 10,000 pemandu teksi di Lembah Klang berdaftar dengan MyTeksi.

Bagi peringkat permulaan kolaborasi, seramai 500 pemandu teksi telah mengikuti latihan dan taklimat.

"Kita sasar 10,000 pemandu dapat diberikan latihan atau pendedahan berperingkat dalam memperluaskan strategi kolaborasi kita," katanya.

Khalid berkata, inisiatif seperti ini telah lama dijalankan oleh pihak polis tetapi ia diperluaskan di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan 7 (NBOS7)


NBOS7 , MyTeksi , Tan Sri Khalid Abu Bakar

Artikel Sebelum

ASP Polis Dituduh Minta, Terima Rasuah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain