Rakyat Malaysia Di Yaman Selamat - Kementerian Luar - Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Di Yaman Selamat - Kementerian Luar

KUALA LUMPUR: Kedutaan Besar Malaysia di Sana'a mengesahkan bahawa semua rakyat Malaysia di Yaman, kebanyakannya pelajar, selamat dalam pergolakan semasa di negara itu. 

Kenyataan Kementerian Luar menyebut ketika ini, kira-kira 440 orang (357 lelaki, 45 wanita dan 33 kanak-kanak) dari kawasan Shamlan dan Mazbah ditempatkan buat sementara waktu di sebuah bangunan yang disediakan kedutaan di Sana’a. 

"Semua rakyat Malaysia di Yaman dinasihat agar lebih berhati-hati dan mengambil semua langkah berjaga-jaga sewajarnya untuk keselamatan diri sendiri dengan menjauhi kawasan berisiko tinggi dan perhimpunan awam yang besar bagi mengelak sebarang insiden tidak diingini," katanya.

Kementerian memantau rapi situasi ketika ini di Yaman terutama tunjuk perasaan dan pertempuran kumpulan pemberontak Houthis dengan kerajaan khususnya di kawasan strategik yang dikuasai pemerintah di seluruh negara. 

Menurut kenyataan itu, memandangkan situasi di Yaman ketika ini masih tidak stabil, rakyat Malaysia dinasihat menangguhkan semua perjalanan yang tidak perlu ke negara berkenaan. 

"Kementerian juga meminta kerjasama rakyat Malaysia yang masih berada di Yaman agar mendaftar dengan kedutaan jika mereka masih belum berbuat demikian," katanya. 

Rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan boleh menghubungi Kedutaan Besar Malaysia di Yaman menerusi talian 0096 7142 9781 dan 0096 7142 9782 atau e-mel

kepada mwsanaa@kln.gov.my.
Yaman , Sana'a , Kementerian Luar

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.